nieuws

Dividendbelasting kan in strijd met EU-recht zijn

bouwbreed

Dividendbelasting kan in strijd met EU-recht zijn

De Nederlandse dividendbelasting is in strijd met het Europese vrije verkeer van kapitaal. Dat concludeert PwC uit drie uitspraken van het Europese Hof van Justitie.

Twee zaken handelden over particulieren die in België wonen, de derde over een Frans bedrijf met een Nederlandse deelneming. De bedrijven hadden erover geklaagd dat zij feitelijk meer dividendbelasting moesten betalen dan Nederlandse ingezetenen. Volgens het Europese Hof is het in beginsel niet toegestaan dat buitenlanders meer dividendbelasting betalen dan Nederlanders. Daarbij vindt het Hof dat rekening moet worden gehouden met alle vormen van belasting zoals de dividendbelasting zelf, maar ook de inkomstenbelasting of, in het geval van het Franse bedrijf, de vennootschapsbelasting. De Nederlandse rechter moet nu uiteindelijk bepalen of dat inderdaad gebeurd is.

Reageer op dit artikel