nieuws

Directeur van woningcorporatie PWS na tien jaar voor de rechter

bouwbreed Premium

Directeur van woningcorporatie PWS na tien jaar voor de rechter

Henk Sligman, voormalig directeur van de Rotterdamse woningcorporatie PWS, moet woensdag voor de rechter verschijnen. Hij zou ruim 5 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen.

Tien jaar geleden liep Sligman tegen de lamp. De corporatiebestuurder liet de Rotterdamse volkshuisvester tussen 2001 en 2005 te veel betalen voor de aankoop van nieuw en bestaand onroerend goed, bleek uit de administratie van twee Rotterdamse vastgoedbroers die in 2005 werden opgepakt omdat ze verdacht werden van onder meer hypotheekfraude. Sligman werd door PWS op straat gezet.

De Haagse rechtbank oordeelde in 2009 dat de corporatiebestuurder 5,4 miljoen euro had opgestreken en dat geld moest terugbetalen. Het gerechtshof bekrachtigde dat vonnis twee jaar later. Ongebruikelijk is dat de civiele rechter al uitspraak doet, voordat de strafrechter er aan te pas komt.

Het Openbaar Ministerie zit jaren later op hetzelfde spoor als de civiele rechtbank. Sligman wordt verdacht van valsheid in geschrifte, niet-ambtelijke corruptie en belastingfraude. De oud-corporatiedirecteur is de enig overgebleven verdachte in de vastgoedfraudezaak bij PWS (tegenwoordig Havensteder). Een tweede verdachte, die indertijd voorzitter van de raad van commissarissen was bij PWS, is overleden. De zaak tegen een derde verdachte, een projectontwikkelaar, is door een fout van het OM beëindigd. Deze verdachte kan niet meer worden vervolgd.

De verdachten hebben volgens het OM geprofiteerd van kunstmatig opgedreven prijzen voor vastgoed dat werd aangekocht van enkele Rotterdamse vastgoedeigenaren. Projectontwikkelaars zouden uit hun fee of door het ophogen van hun factuurbedrag een geldsom hebben moeten afstaan aan vennootschappen van de verdachten om mee te kunnen dingen naar opdrachten bij de woningcorporatie. Vervolgens werd het geld door de verdachten verdeeld en op een Zwitserse bankrekening gezet. Ook werd volgens het OM de bankrekening van de zoon van Sligman gebruikt om geld te stallen.

Rogier Duk, de advocaat van Sligman bij de civiele zaak, verweet het verlies van de rechtszaak aan de beperkte mogelijkheden om verweer te voeren. “Zijn (Sligmans – red.) probleem was dat hij over bepaalde zaken expres vaag moest blijven omdat hem nog een strafzaak boven het hoofd hangt. Het hof heeft hem daar min of meer op afgestraft.”

Wachten

Sligman krijgt woensdag eindelijk de kans onomwonden zijn verhaal te doen. Het functioneel parket realiseert zich dat tien jaar wachten op een rechtszaak lang is. Door de complexiteit van het onderzoek, de vele getuigenverhoren en aanvullende onderzoekswensen heeft het strafrechtelijk onderzoek volgens het OM een lange looptijd gehad. Ook voormalig Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp, die binnenkort ook voor moet komen, ondervindt daar de gevolgen van.

Havensteder-directeur Hedy van den Berk gaf vorig jaar al aan het onbegrijpelijk te vinden dat het zo “enorm lang” moet duren voordat haar voorganger vervolgd wordt. “We krijgen er nog steeds vragen over. Het is bijna niet uit te leggen. We willen er zo snel mogelijk een streep onder zetten en zorgen dat het geld terugkomt en de schuldigen achterna gezeten worden.”

Reageer op dit artikel