nieuws

China wil investeren in strategische agenda EU

bouwbreed

China wil geld steken in het plan van de Europese Commissie om 315 miljard aan strategische investeringen los te maken. Dat is de uitkomst van een economische en handelstop in Beijing.

Negen Europese landen zegden de Commissie in totaal dik 42 miljard euro toe voor de strategische investeringen in vooral infrastructuur. Nederland ontbreekt nog, terwijl China het eerste land buiten de EU is dat een bijdrage wil geven aan het plan. Hoe veel dat is, is nog niet bekend.

Tijdens de top spraken de EU en China tevens af te kijken naar verbetering van de verbindingen tussen beide blokken. Het gaat vooral om het ‘een gordel, één weg’-initiatief van China en het beleid van de Trans-Europese transportnetwerken. Behalve fysieke infrastructuur betreft het onder meer technologieën en standaarden. Het initiatief zou de wederzijdse handel kunnen bevorderen.

Mede in dit kader moedigt de EU samenwerking tussen China en de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD) aan. Gekeken wordt naar een mogelijk lidmaatschap van China in de bank.

Doel is met het investeringsplan van de EU 1 tot 1,3 miljoen nieuwe banen te creëren. Met garanties en kleine co-financieringen wil de Commissie ervoor zorgen dat het geld wordt ingezet bij private investeerders voor de benodigde strategische investeringen. Behalve sluizen heeft Nederland vooral kennisinfrastructuur in de plannen ingebracht.

Reageer op dit artikel