nieuws

Chartered engineer brengt HaskoningDHV flexibiliteit

bouwbreed

Chartered engineer brengt HaskoningDHV flexibiliteit

HaskoningDHV ziet de chartered engineer als een instrument om ervaren krachten flexibeler in te zetten. Bestuursvoorzitter Erik Oostwegel rekent vooral internationaal op voordelen.

“Het kwaliteitskeurmerk heeft voordelen voor de ontwikkeling van onze medewerkers”, zegt Oostwegel. “Hierdoor ontstaat voor ons bedrijf een consistent en uniform ontwikkeltraject, wereldwijd. Dit vergemakkelijkt flexibele inzetbaarheid, waardoor we steeds de beste mensen voor een project in kunnen zetten.”

Op een bijeenkomst van ingenieursvereniging Kivi werden vier medewerkers van Royal HaskoningDHV uitgeroepen tot de eerste chartered engineers van Nederland: Martijn Karelse, Harm Kraaijenbrink, Dirk Jan Peters en Jan Dirk Schepers. Hans Beumer is de eerste incorporated engineer van het land.

Micaela dos Ramos, directeur van Kivi: “Het predikaat laat zien dat de ingenieur diepgaande technische kennis beheerst. En daarnaast uitstekende project- en communicatieve vaardigheden heeft. Ook duurzaam en ethisch handelen zijn belangrijk. Deskundigen beoordelen of de skills en competenties van de ingenieur voldoen aan de hoge internationale kwaliteitsstandaard.”

De titel chartered engineer kan worden verworven door mensen met een afgeronde universitaire studie. De kwalificatie incorporate engineer is bestemd voor specialisten met een hogere beroepsopleiding.

HaskoningDHV benut het uit Engeland overgewaaide kwalificatiesysteem om meer structuur te brengen in het opleidingstraject van de medewerkers. Een punt is ook de professionaliteit van de dienstverlening gericht op het inzetten van de beste teams. Bovendien: in het werken met het nieuwe kwaliteitsmerk ziet het bureau een commercieel voordeel.

In de landen van het (vroegere) Britse gemenebest wordt het stelsel van chartered engineers veelvuldig toegepast. Vaak wordt de kwalificatie verplichtgesteld of bestaan concrete voordelen om projecten te kunnen uitvoeren. Oostwegel: “In landen als Groot-Brittannië en Zuid-Afrika versterken we onze concurrentiepositie.”

De keurmerken worden volgens toezichthouder Kivi herkend als bewijs dat iemand voortdurend en op hoog niveau bezig is met persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. De kwalificatie kan worden verkregen na vier tot zes jaar werkervaring.

Reageer op dit artikel