nieuws

Carrière: ‘Door dit fellowship leer ik mijn vak nog beter beheersen’

bouwbreed Premium

Carrière: ‘Door dit fellowship leer ik mijn vak nog beter beheersen’

Eelco de Groot (46) combineert zijn functie als sociaal-politiek expert bij Royal HaskoningDHV sinds deze maand met een fellowship aan de Technische Universiteit Delft. De Groot heeft in zijn huidige en voorgaande functie veel ervaring opgedaan met het creëren van maatschappelijk draagvlak voor projecten in de olie-, gas- en mijnbouwsector. Die kennis gaat hij in Delft inzetten in de vorm van advies en colleges.

Vanwaar deze nevenfunctie?

“Het fellowship geeft ons toegang tot een belangrijk kennisnetwerk. Ik heb zelf bij de TU gestudeerd, net als veel klanten en collega’s uit de olie- en gasindustrie die daar hun roots hebben liggen. Een fellowship wordt gezien als proeve van bekwaamheid en wordt hopelijk gewaardeerd door klanten en collega’s. En ik denk dat ik het vak nog beter ga beheersen als ik mijn kennis kan overdragen aan studenten.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Ik heb een vrij unieke weg afgelegd. Zo ben ik na de TU sociologie gaan studeren en na zes jaar Accenture heb ik tien jaar voor Cordaid gewerkt in veel verschillende landen. Dat heeft me tot de overtuiging gebracht dat we het met elkaar moeten doen. De crux zit in het elkaar begrijpen en het vinden van een fair compromis.”

Wat gaat u doen?

“Mijn hoofdtaak is om een deel van het curriculum te bekijken en professoren daarover te adviseren. Ik zit een halve dag per week bij de TU Delft. Het eerste jaar is 70 procent van die tijd gereserve erd voor adviseren en 30 procent voor colleges. Het tweede jaar is dat net omgekeerd. Ik stop er ook wat eigen tijd ns. Zo ben ik bezig met een cursus didactiek. Dat heb ik er graag voor over. Ik voel me erg vereerd. Ik leer er veel van en die kennis kan ik weer uitdragen.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Ik ben nog maar net begonnen, maar wat me opgevallen is dat van alle twintig à dertig vakken in het curriculum er geen één gericht is op communicatie. Er is wel aandacht voor communicatieve vaardigheden, maar die worden niet getoetst. Het is hooguit een onderdeeltje, terwijl communicatie een vak met professor verdient. Verder hoop ik dat deze stap leidt tot verbetering van de reputatie van mijn vakgebied en van Royal HaskoningDHV. En ik hoop bij te dragen aan de ontwikkeling van studenten.”

Wat is onmisbaar bij het creëren van draagvlak voor complexe industriële projecten?

“Vertrouwen van stakeholders in jouw persoon, project en bedrijf. Je moet zorgen dat je informatie geloofwaardig is en blijft. Dat is een constante zorg.”

Reageer op dit artikel