nieuws

Bouwfoto van de Dag: Windvaan

bouwbreed

Bouwfoto van de Dag: Windvaan

Rouke Boersma van Jelle’s Boubedriuw uit het Friese Greonterp werkt in het nabijgelegen Blauhus aan de Sint Vitus-kerk. Op de houten punt komt de windvaan, die rond 1950 door een zware storm van de kleine toren tussen de kerk en de pastorie is geblazen.

Een stalen staaf geeft de punt stevigheid. De rijksmonumentale kerk is rond 1868 gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers en wordt met de pastorie gerestaureerd. Een groot deel van het lood en al het verrotte hout zijn vervangen. Verdroogde kitvoegen tussen de zandstenen en hardstenen gootelementen zijn vervangen door kalkmortel. De verf op de zandstenen delen wordt verwijderd. Houten onderdelen worden in de originele kleuren geschilderd en het ijzerwerk wordt hersteld.

Reageer op dit artikel