nieuws

BAM handhaaft zich in top 10 grootste bouwers

bouwbreed

BAM handhaaft zich in top 10 grootste bouwers

De grote beursgenoteerde bouwers in Europa zoeken hun uitbreiding steeds meer in het buitenland. De thuismarkten zijn niet toereikend om invulling te geven aan de groei-ambities.

Onderzoek van accountantsbureau Deloitte wijst uit dat de internationale omzet van de top twintig in de jaren 2010-2014 met 8 procent is toegenomen. Gemiddeld halen de ondernemingen inmiddels iets meer dan de helft (51,9 procent) van het geld uit het buitenland. De topbouwers uit Europa zijn actief op vijf continenten.

Het Franse bedrijf Vinci is als vertrouwd de grootste bouwer van Europa. Vorig jaar slonk de omzet weliswaar met 4 procent, maar de 38,7 miljard euro die overblijft is ruim voldoende om de ranglijst aan te voeren. Nummer twee is het Spaanse ACS dat – voordat BAM toesloeg – nog een blauwe maandag eigenaar was van de Hollandsche Beton Groep. De Spanjaarden zagen hun omzet vorig jaar met 9 procent groeien tot 34,9 miljard euro. Een belangrijk onderdeel van het concern is het Duitse Hochtief, waarin ACS een meerderheidsbelang heeft.

De top vijf wordt gedomineerd door Franse bouwers. Boven iedereen uit steekt Vinci met zijn 38,7 miljard, maar ook Bouygues (33,1 miljard) en Eiffage (13,9 miljard euro) zijn krachtpatsers. BAM (17,3 miljard) handhaafde zich afgelopen jaar op de tiende plaats. Heijmans (1,9 miljard) zakte twee posities naar de 35ste plaats. De 1,2 miljard omzet van Ballast Nedam zet de in zwaar weer geraakte aannemer uit Nieuwegein op de 46ste plaats van de Europese ranglijst.

Het beste vertegenwoordigd onder de grootste vijftig bouwers van Europa is Groot-Brittannië. Het land levert maar liefst dertien aannemers die vorig jaar gezamenlijk goed waren voor een omzet van 45,7 miljard euro, 13 procent meer dan in 2013. De grootste Britse bouwer is met een zevende plek Balfour Beatty (10,9 miljard), voor Carillion (5,1 miljard), Interserve (4,1 miljard) en Barrat (3,8 miljard). Een ander land dat opmerkelijk veel grote bouwers heeft is Spanje. Naast ACS telt Deloitte nog vijf grote beursgenoteerde ondernemingen. Namen duiken op als Ferrovial (8,8 miljard), Acciona (6,5 miljard) en FCC (6,3 miljard). De gezamenlijke Spaanse omzet bedroeg vorig jaar 63,1 miljard euro.

Grootste Beursgenoteerde bouwers Europa

1. Vinci Frankrijk 38,7 miljard euro

2. ACS Spanje 34,9

3. Bouygues Frankrijk 33,1

4. Skanska Zweden 15,8

5. Eiffage Frankrijk 13,0

6. Strabag Oostenrijk 12,5

7. Balfour Beatty Groot-Brittannië 10,9

8. Ferrovial Spanje 8,8

9. Bilfinger Duitsland 7,7

10. BAM Nederland 7,3

Reageer op dit artikel