nieuws

Ark van beton, hout, hennep en wol

bouwbreed

Ark van beton, hout, hennep en wol

Urban Greeners, het werkbedrijf van de stichting JeugdFloriade, bouwt een duurzame ark voor de Floriade 2022 in Almere. Van de materialen is 80 procent biobased en 80 procent komt uit de regio met een straal van 100 kilometer.

“Althans, dat is de ambitie. Het gaat wel lukken”, zegt Koen Kaljee, ontwerper van de Drijfveer, zoals de multifunctionele ark wordt genoemd. Het drijvende gebouwtje wordt de uitvalsbasis voor Urban Greeners. Het gaat bovendien een toer maken door Nederland, mogelijk getrokken door roeiboten. Daarna komt het aan een steiger te liggen aan het eiland Utopia tijdens de Floriade 2022. Binnenkort is de ark ook te huur voor kleine bijeenkomsten van maximaal dertig personen.

De Drijfveer heeft een golvend en organisch dak, maar daaronder zijn de vormen strak. Kaljee: “We zijn het ontwerpproces begonnen met zoeken naar biobased materialen in de omgeving van Almere. De drijvende betonnen bak is tweedehands, dus hergebruik. De dakbedekking, vezelplaten en andere materialen komen van sponsoren.”

De Drijfveer meet zo’n 4 bij 13 meter en voldoet zoveel mogelijk aan het Bouwbesluit. De constructie bestaat uit houten spanten. Momenteel wordt de bovenbouw rondom afgedicht met Contega Solido Exo, een bioband. “Ons doel is zoveel mogelijk stad en natuur te combineren, niet alleen in de land- en tuinbouw, maar ook in de bouw”, aldus Kaljee. Hij is bachelor van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De medewerkers van Urban Greeners zijn overwegend zzp’ers. Ze krijgen begeleiding van experts.

Voor de Floriade 2022 wordt de komende zeven jaar een zelfvoorzienende stadswijk gebouwd met als thema ‘growing green cities’. Urban Greeners geeft jonge ondernemers de kans om aan projecten in deze stadswijk mee te werken.

Netwerk

Boj van den Berg, initiator van Urban Greeners en directielid van de Floriade: “We groeien met een netwerk van ondernemers naar de Floriade toe. De bouwers van de Drijfveer vormen de eerste groep die we hebben aangenomen. We hebben kromme acacia’s bij Staatsbosbeheer gevonden, prachtig hardhout, zelf gekapt en met paarden naar de bouwplaats gesleept. Ik weet niet hoe duurzaam dat is, maar het is wel tof. We hebben schapen geschoren, de wol vervilt met een beetje hennep erin voor de bekleding van de binnenwanden.”

De Drijfveer ligt nu aan een eiland en biedt een weids uitzicht over het Weerwater, met aan de horizon het stadscentrum van Almere.

Het interieur van de Drijfveer is ontworpen door Noëlle Dorenbos. Samen met Kaljee werkt ze aan het ‘gebouw van plantaardige materialen’. De constructie is van lokaal gekapt hout en de wanden worden geïsoleerd met platen van lokaal geteelde hennep. De wol komt van schapen uit de omgeving van Almere.

Dorenbos en Kaljee willen iedereen inspireren met een duurzaam verhaal. De ark is daarom te bezoeken of te gebruiken als creatieve ruimte, voor vergaderingen, presentaties en zelfs voor duurzame verjaardagsfeestjes. De ark ligt centraal, niet ver van de A6 en heeft gratis parkeerruimte. “Bedrijven die nu al boeken zijn zeker dat ze bij de eerste bezoekers horen. Bovendien mogen ze zich ook nog officieel partner noemen”, besluit Kaljee.

Reageer op dit artikel