nieuws

‘Wie nog uurtje-factuurtje werkt, heeft een probleem’

bouwbreed

Familiebedrijf Van Gameren Jr. uit Tuil is al sinds 1952 actief in de grond-, weg- en waterbouw. Het Gelderse kleinbedrijf (vijf man vast, ongeveer vijftien man inleenpersoneel) heeft volop werk, vertelt directeur Ad van Gameren. Maar of de crisis voorbij is? Nou nee.

“De crisis lijkt voorbij als je kijkt naar de omzet. Die was in de afgelopen dertig jaar nog nooit zo hoog als afgelopen jaar. Maar de prijzen staan nog steeds onder druk. Zeker van de openbare markt moet je het niet hebben, daar moet je geld bij leggen. Dus moeten we het anders aanpakken. Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat klanten – gemeenten en woningbouwverenigingen, maar ook grote aannemers – één op één met ons verder willen. Als je alles in één pakket aanneemt, kun je nog een goede boterham verdienen. Dat vergt vooraf veel tijd en energie, want je moet iets kunnen toevoegen en mogelijke knelpunten vroegtijdig in kaart brengen.

Anders communiceren

Ontzorg de klant, dat hebben wij van de crisis geleerd. Alleen in 2012 ging het wat minder. Maar toen we anders gingen communiceren met de klanten, was dat snel verholpen.

De meeste projecten trekken wij echt uit de markt. Met een goede prijs, maar ook dankzij goede contacten met de opdrachtgever. Veel meer dan vroeger gaan we het gesprek aan met de klant. Bij contracten voor bijvoorbeeld rioolbeheer, installaties en bestratingen kijken we of we werkzaamheden niet kunnen combineren. Dat kan de klant besparingen opleveren en zelf krijgen we daardoor de verantwoordelijkheid voor het complete pakket. Wat we niet in huis hebben, halen we elders. Het vergt intensieve samenwerking met collega-bedrijven en specialisten. Onderaannemers moeten ook mee in de nieuwe werkwijze. Wie nog uurtje-factuurtje werkt, heeft een probleem, want aan alles hangt nu een eenheidsprijs.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels