nieuws

Werkloosheid bouw daalt snel

bouwbreed Premium

Het aantal lopende WW-uitkeringen voor mensen uit de bouw is het afgelopen jaar met 33 procent gedaald. Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek van het UWV.

Het UWV telde in juli van dit jaar 11.853 WW-uitkeringen voor mensen met een bouwachtergrond. Vorig jaar werden nog 17.706 WW-uitkeringen genoteerd.

De snel dalende instroom van nieuwe WW’ers vanuit de bouw is de hoofdoorzaak van het krimpende aantal bouwwerklozen. 8.626 mensen die in de eerste zeven maanden van dit jaar bij een bouwbedrijf hun baan verloren, vroegen een werkloosheidsuitkering aan. Een jaar geleden moesten in dezelfde periode ruim 4000 meer (12.803) oud-werknemers van een bouwbedrijf de gang naar het UWV maken.

De uitstroom uit de WW is veel groter dan de instroom. In de maanden januari tot en met juli werden de uitkeringen van 13.600 oud-bouwwerknemers beëindigd. Van hen vonden er 8.900 (65 procent) een baan.

De dalende werkloosheid onder bouwprofessionals loopt parallel met de stijgende productiviteit in de bouw. In het tweede kwartaal van 2015 lag de omzet 10 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral woning- en kantoorbouwers en afbouwbedrijven zagen hun productie toenemen.

Reageer op dit artikel