nieuws

Verduurzaming bestaande bouw volgende stap DGBC

bouwbreed

Verduurzaming bestaande bouw volgende stap DGBC

Breeam-NL-certificaten worden steeds belangrijker bij verduurzaming van bestaande bouw. Certificaten bij vastgoedtransacties waren al bekend, maar DGBC werkt ook aan een gemeenschappelijke duurzaamheidstaal voor bestaande woningbouw.

Op termijn zal die belangrijk worden bij grote transacties met (corporatie)woningen, verwacht Daan van Vliet, de nieuwe voorzitter van de Dutch Green Building Council (DGBC). “Voor grote beleggers is Breeam-NL de taal die hun vertelt hoe goed gebouwen zijn. Ook op de woningmarkt is dat heel belangrijk, want als beleggers overtuigd zijn, komt er veel meer geld vrij voor verbetering van bestaande bouw.”

Verduurzaming van bestaande bouw is het belangrijkste speerpunt in het net gepresenteerde Meerjarenplan van DGBC. Meer dan 99 procent van alle gebouwen in Nederland is bestaande bouw, dus daar is veruit het meest te winnen. DGBC heeft daarvoor het duurzaamheidskeurmerk Breeam-NL In-Use in het leven geroepen. Dat geeft een momentopname van de staat waarin een bestaand gebouw verkeert. De beoordeling brengt precies in kaart wat een eigenaar, beheerder of gebruiker nog kan verbeteren. Dat is een continu proces, met jaarlijkse checks, waarbij de certificering geldt voor maximaal drie jaar. Dat zorgt voor blijvende verbetering van een bestaand gebouw.

De komst van een soortgelijk certificaat voor de woningbouw is volgens Van Vliet een belangrijke volgende stap. Het hoeft geen Breeam-NL-keurmerk te zijn, tekent hij erbij aan. De verwachting is dat grote partijen die in verschillende landen actief zijn de gemeenschappelijke taal voor bestaande woningen zullen gaan omarmen. Het certificaat helpt hen verschillende woningbestanden onder één noemer te brengen. Dat kan vooral van pas komen bij grootschalige internationale transacties. Van Vliet: “Je moet realistisch zijn: in zo’n geval zegt een Nederlands energielabel niet zo veel.” Momenteel zijn de voorbereidingen ervoor in volle gang. De verwachting is dat het nog pakweg een jaar duurt voor het nieuwe label uitkomt.

Gezondheid

Het nieuwe duurzaamheidslabel let niet alleen op het energieverbruik, maar kijkt ook naar onder meer gezondheid, flexibiliteit en comfort. Ook de omgeving en veiligheid worden in het certificaat meegenomen. Van Vliet: “Een groen gebouw is een gebouw waarin mensen zich happy voelen. Het gaat niet alleen om energieverbruik.”

Lees verder: ’Nu de snelheid erin houden’

Meer kennis opdoen over duurzaam bouwen? Cobouw organiseert tijdens de Dutch Green Building Week op 23 september Ecobouw, waar alle partijen uit de bouw kennis met elkaar kunnen delen. Van energielabel tot Nul op de Meter, en van Active Houses tot Bosco Verticale. Kijk voor het programma en aanmelding op www.Ecobouw.net

Reageer op dit artikel