nieuws

Stichting Bouwkwaliteit besteedt Milieudatabase uit

bouwbreed

Stichting Bouwkwaliteit besteedt Milieudatabase uit

Bouwen met milieuvriendelijke materialen komt nog steeds niet van de grond. De Stichting Bouwkwaliteit (SBK) is het als beheerder van de data en vrijblijvende bepalingsmethode zat en schakelt de hulp in van het Instituut voor Bouwkwaliteit.

Sinds begin 2013 moet elke bouwaanvraag zijn voorzien van een milieuprestatieberekening. Toch blijven die berekeningen massaal uit. Veel gemeenten handhaven er toch niet op, omdat het ontbreekt aan een minimale eis. Met andere woorden: wat uit de berekening blijkt, doet er niet toe. Leveranciers weigeren op hun beurt te investeren in milieu-informatie over hun producten.

Harry Nieman van het Instituut voor Bouwkwaliteit (IBK), kwartiermaker van minister Blok, weet er alles van. Toen de problemen zich in 2013 bij SBK opstapelden, moest hij orde op zaken stellen. Ruim twee jaar na zijn vernietigende bevindingen lijdt SBK als beheerder van de Nationale Milieudatabase (NMD) echter nog steeds financiële verliezen. Toch blijft Nieman optimistisch: “Dit jaar was het harken, maar volgend jaar verwacht ik de begroting sluitend te krijgen.”

Hoe Nieman van milieuvriendelijk bouwen eindelijk eens een succes denkt te kunnen maken, wil hij nog niet kwijt. Duidelijk is wel dat SBK genoeg heeft van de uitvoeringstaak die zij kreeg van de minister: per 1 juli zijn de NMD en de bepalingsmethode ondergebracht bij het IBK. Financieel blijft SBK wel eindverantwoordelijk. Nieman: “Het is de bedoeling dat ik het wat strakker ga aansturen. SBK besteedt de uitvoering uit aan ons. Waarom het bij SBK weggaat? Dat is toch een kleine club.”

Professioneler

Nieman ziet al verbeteringen: “Het wordt wel wat. Er is nu een lijn en we hebben een jaarplan. Het beheren van de milieudata en de bepalingsmethode wordt professioneler.”

Toch plaatst hij ook een kanttekening. Want zolang minister Blok niet met een ondergrens komt, wordt het met milieuvriendelijk bouwen volgens het Bouwbesluit nooit wat. Nieman verwacht dat die eis er vóór 2017 is: “Zeker als de bouwsector zich daarvoor gaat inspannen.”

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan: ontwikkelaars zitten namelijk niet te wachten op de ‘epc’ voor milieuvriendelijk bouwen. Zij denken dat het bouwwerken vooral duurder maakt. “Onterecht”, pareert Nieman: “De eis die we beogen verandert namelijk weinig aan de bouwpraktijk en is vooral goed voor het bewustzijn.”

Reageer op dit artikel