nieuws

Steenstrips bij vervangen monumentale schoorstenen

bouwbreed Premium

Steenstrips bij vervangen monumentale schoorstenen

Bij het vervangen van monumentale schoorstenen in het aardbevingsgebied van Noord-Oost Groningen worden steenstrips gebruikt van hetzelfde materiaal als de oude rookafvoeren. Hierdoor wordt het monumentale karakter niet aangetast. Dat zegt Arjan van de Leur, woordvoerder van het Centrum Veilig Wonen (CVW).

“Eenvoudig gezegd, worden stenen van hetzelfde materiaal als de stenen van de oude schoorsteen in plakjes gesneden en op de aluminiumstructuur van de nieuwe schoorsteen geplakt”, legt Van de Leur uit. Hij stelt daarbij vast dat schoorstenen van monumentale panden pas worden vervangen, nadat bij de gemeente een plan daarvoor is ingediend en goedgekeurd. “Nagenoeg alle schoorstenen worden op maat gemaakt.”

Het vernieuwen van monumentale gemetselde schoorstenen door rookafvoeren te plaatsen met een aluminiumframe, is onderdeel van een grote vervangingsoperatie. De komende maanden worden in Noord-Oost Groningen minimaal honderden schoorstenen vervangen. Daarnaast worden ook andere uitstekende objecten van woningen, zoals balkons, vernieuwd. In totaal gaat het om zo’n 800 vervangingen. Verder worden schuin gemetselde schoorsteenkanalen vervangen door lichtgewicht kanalen.

Het werk wordt verricht door tientallen lokale en regionale aannemers. De coördinatie is in handen van het Groningse aannemersbedrijf Rottinghuis, aldus Van de Leur. Het vervangen van de schoorstenen is nodig, omdat deze zwaarwegende delen van woningen tijdens aardbevingen een groot gevaar vormen. Het gewicht van de schoorstenen kan oplopen tot zo’n 600 kilo. Als ze tijdens een beving los raken, kan dit tot ernstig letsel en grote schade leiden. 

Het CVW  wijst in het bijzonder woningen met zogeheten ‘wolfskappen’ als risicovol aan. Bij dit woningtype, vooral te vinden in Stedum en Middelstum,  zijn de schoorstenen vaak onvoldoende verankerd aan de houten dakconstructie.  

Reageer op dit artikel