nieuws

Pech achtervolgt makers formaldehydevrije plaat

bouwbreed

Pech achtervolgt makers formaldehydevrije plaat

Een formaldehydevrije constructieve plaat op basis van reststromen uit de land- en tuinbouw. ECOBoard Europe krijgt het slechts moeizaam van de grond, want wordt achtervolgd door pech.

“We hebben gewoon pech op pech op pech gehad”, zegt CEO Waldo Chotkoe. “Maar we blijven positief. Het enige dat we nodig hebben, is geld. Dan kunnen we een fabriek bouwen in het Amsterdamse Havengebied.”

De vergunningen liggen er, de expertise is er, en ook de afzetmarkt is gecreëerd. ECOBoard Europe is niet over één nacht ijs gegaan. “Samen met mijn Belgische partner, CTO John Kempenaers, werk ik al vijf jaar aan de introductie van ECOBoard in Europa. Het begon ermee dat we zelf een formaldehydevrije plaat zochten en die in Europa niet konden vinden. Toen hebben we marktonderzoek gedaan en bleek er veel animo voor te zijn. Dus besloten we ze te importeren.”

Zelf produceren

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. “In China gaan ze voor kwantiteit, niet altijd voor constante kwaliteit. En nu gaat de kwaliteit omhoog, maar blijven prijs en transport een belemmering.” Vandaar de wens om een fabriek te starten in Europa, “hopelijk als eerste”, waar onder gecontroleerde omstandigheden en met Europese machinebouwers plaatmateriaal kan worden gemaakt dat geschikt is voor constructieve doeleinden, dat een continue kwaliteit heeft, en dat voldoet aan de Europese maatstaven.


Luxeprobleem

Volgens Chotkoe heeft ECOBoard alle kennis in huis. “We kunnen platen maken van allerlei reststromen, waaronder bermgras, tomatenloof, en hennepgras. Dat is allemaal in Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk getest en doorontwikkeld. In Azië zijn alle kinderziektes eruit gehaald. En we hebben een vergunning voor een fabriekslocatie van 150.000 kuub per jaar en een afzetmarkt van 200.000 kuub. Eigenlijk hebben we een luxe probleem: het enige dat ontbreekt is geld. Daarom zoeken we nog iemand die oprecht in ons product gelooft,en die ons niet in een wurgcontract wil vastzetten. Want dat hebben we al genoeg gezien.”

“Twee jaar geleden hadden we alles op de rit. Attero zou investeren en we stonden op het punt een fabriek te bouwen, toen het bedrijf werd overgenomen door investeringsmaatschappij Waterland, die de stekker uit alle niet-kernactiviteiten trok.

ABC Board Company, waarmee we het deden, kreeg subsidie voor het vooronderzoekstraject, maar daarna kregen we geen geld meer. Dat is heel gek in Nederland: je moet geld hebben om subsidie te krijgen. En ook van de banken krijg je niets als je zelf niets hebt.”

Lees ook:

Biobased nog altijd hordelopen

Creatieve startup boekt snel succes met laminaat

Cobouw verschijnt de komende tijd volgens een zomerschema. De krant ligt één keer per week, op donderdag, op de mat. Evenals vorig jaar bedacht de redactie een aantal actuele thema’s. Deze week is dat: ‘Biobased bouwen’. Het thema wordt uitgediept op speciale pagina’s en op de rubriekspagina’s economie, politiek en techniek laten columnisten hun licht over het onderwerp schijnen. 

Reageer op dit artikel