nieuws

Ontbreken bouwvak maakt puzzel complex

bouwbreed Premium

Ontbreken bouwvak maakt puzzel complex

De bouw is op vakantie. Niet iedereen en ook niet allemaal tegelijk. De adviesdata variëren van 20 juli in het noorden tot 21 augustus in het zuiden van het land. Een tijdsvenster van vijf lange weken.

“We gaan er even tussenuit!”, meldt aannemer Trebbe. “Na 14 augustus staan we weer volledig tot uw beschikking!” Twee zinnen, twee uitroeptekens. “Het is bouwvak! Als voortvarende partner staan we op maandag 17 augustus weer voor uw klaar!”, verzekert De Vries & Verburg. En weer die uitroeptekens. Beide bedrijven zijn in geval van calamiteiten gewoon bereikbaar. Net als Van Wijnen trouwens, dat binnen het bedrijf met drie verschillende periodes van bouwvak te maken heeft.

Wie een ritje door het land maakt, ziet dat op tal van plaatsen wordt doorgebouwd. De sector infra maakt traditiegetrouw gebruik van de relatief rustige verkeersperiode. Aannemers vragen soms ook wat extra’s van hun mensen omdat anders de snel naderende oplevertermijnen niet te halen zijn. “Wees blij dat je werk hebt”, valt te horen. De schrik van de ongemeen lange en ernstige crisis is nog lang niet verdwenen.

Bij de nieuwe kantoortoren voor de advocaten van NautaDutilh (een werk van VolkerWessels), tegenover spoorstation Rotterdam Centraal, haalt een kraan trefzeker de kubel op om beton te brengen voor de afbouw. In november komen de verhuizers van de advocaten, daar wil je geen ruzie mee.

“De vakantieperiode is een complexe puzzel”, zegt Arno Pronk van BAM. “Je wilt de mensen zo veel mogelijk tegemoet komen bij hun vakantiewensen. Dat hoort bij goed werkgeverschap.“

Maar alles bij elkaar bestaat volgens hem bij de bedrijven toch een lichte voorkeur om twee, drie weken alle werk plat te leggen. Het alternatief is namelijk twee maanden puzzelen om de afspraken met eigen mensen, onderaannemers en toeleveranciers passend te maken. Bovendien: hartje zomer is, met zijn doorgaans aantrekkelijke temperaturen en lange dagen, potentieel een erg aantrekkelijke periode om flink op te schieten. Als het even kan, legt BAM zijn projecten een paar weken stil. In de praktijk zijn momenteel twee van de drie medewerkers op vakantie.

Reageer op dit artikel