nieuws

‘Legionella door natte koeltorens dreigt’

bouwbreed

‘Legionella door natte koeltorens dreigt’

Bij een uitbraak van legionella in New York zijn twee mensen overleden en tientallen ziek geworden. Volgens Peter van der Linde van Holland Water dreigt ook in Nederland legionella door ‘natte’ koeltorens.

“Het toezicht door de overheden is onvoldoende”, stelt de directeur van Holland Water uit Driebergen. Het bedrijf produceert apparatuur voor de bestrijding van legionella en profileert zich als kenniscentrum. “De situatie is zorgelijk, zeker na recente uitbraken in Spanje, Portugal, Duitsland en nu weer in New York.” De waarschuwing van Van der Linde sluit aan op die van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Dat Nederland na 2006 geen grote uitbraak van longontstekingen door legionella (bekend als veteranenziekte) meer heeft gehad, is een kwestie van geluk”, rapporteerde het RIVM een half jaar geleden. De laatste uitbraak veroorzaakt door een koeltoren in Nederland was in 2006 in Amsterdam. Toen werden 33 mensen ziek, waarvan drie overleden.

Besmette neveldruppels

“De landelijke overheid heeft daarna een inventarisatie van de ongeveer zevenduizend koeltorens in Nederland aangekondigd, maar daarna is het redelijk stil geworden”, aldus Van der Linde. “Het technisch beheer van koeltorens is in veel gevallen gewoon niet goed geregeld. Meestal is sprake van een complex samenspel tussen eigenaar, beheerder, contractor en waterbehandelaar. De overheden houden onvoldoende toezicht op de veiligheid van het proces. Het wachten is op de volgende uitbraak.” Koeltorens zijn bedoeld voor het koelen van warm water. Daarbij ontstaat een ‘biofilm’, waarmee legionellabacteriën zich voeden. Door het vernevelen bij ‘natte’ koeltorens verspreiden bacteriën zich door de lucht in de omgeving. Mensen kunnen ziek worden door het inademen van besmette neveldruppels.

Bestrijden met koper en zink

Gemeenten zijn sinds 2007 verantwoordelijk voor het toezicht op natte koeltorens. Vanaf 2010 zijn eigenaren verplicht nieuwe koeltorens te melden. Provincies houden toezicht op de grote industriële installaties. Gemeenten en provincies weten echter niet hoeveel koeltorens feitelijk binnen hun grenzen staan, stelt epidemioloog Petra Brandsema van het RIVM in een artikel in Binnenlands Bestuur. Volgens de Atlas van de Leefomgeving staan in Nederland zo’n vierduizend torens, waarvan eenderde bekend bij de toezichthouders. De biofilm kan worden bestreden met ultraviolet licht, chemicaliën, koper en zink, of ozon. Holland Water is gespecialiseerd in koper en zink. Het bedrijf biedt behalve systemen ook onderhoud en monitoring aan. “Processturing en monitoring zijn essentieel voor de veiligheid”, aldus Van der Linde.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels