nieuws

Interview: ’Nu de snelheid erin houden’

bouwbreed Premium

Interview: ’Nu de snelheid erin houden’

Duurzaamheidskeurmerken zoals Breeam-NL moeten beschikbaar komen voor alle gebouwen, ook voor de bestaande. Dat is het streven van Daan van Vliet, kersverse voorzitter van de Dutch Green Building Council. Installatietechniek zal van hem extra aandacht krijgen. “Prima toch, accentverschillen? Zolang een voorzitter maar niet te lang blijft zitten.”

De DGBC-voorzitter begint zijn nieuwe baan op een prettige manier: met vakantie op zee. Uiteraard op een zeilboot. “De motor is nog kapot ook, dus het kan haast niet duurzamer”, grapt Van Vliet van vlak onder de zuidkust van Engeland.

U bent al bestuurslid sinds 2011, waar staat DGBC nu met zijn verduurzamingsoperatie?

“De start in 2008 was een sprong in het diepe, toen moest alles vanaf de grond worden opgebouwd. Twee dingen waren daarbij belangrijk: het Breeam-NL-certificeringstraject en de promotie van ‘groen’ bouwen. Dat is gelukt. Inmiddels zijn er 360 participanten bij DGBC betrokken: bouwers, ontwikkelaars, beleggers, architecten en installateurs, maar ook leggers van vloerbedekking. De organisatie staat op de rails.”

Klinkt alsof het gras voor uw voeten is weggemaaid.

“Nu is het de kunst om de snelheid erin te houden. We hebben een goed apparaat voor uitgifte van Breeam-NL-certificaten. Negentig procent van alle nieuwbouw krijgt er een. Het vertelt hoe duurzaam een gebouw is. Maar DGBC moet meer zijn dan een certificeringsinstituut. Vaart geven aan vergroening is vooral een communicatieproces. Op de Provada hebben twintig ceo’s van grote bedrijven met ons hun handtekening gezet onder een ambitieverklaring waarin ze stellen dat ze het goede voorbeeld willen geven aan klanten, werknemers en scholen. Dat ze de wegwerpmaatschappij afzweren en staan voor een circulair systeem.”

Klinkt als een papieren exercitie.

“Het is een begin. En papieren moet je verstrekken, want anders kun je niet aantonen dat een gebouw duurzaam gebouwd is. Inmiddels zijn we klaar voor de volgende stap: de bestaande bouw. Vandaar de focus op ‘Breeam-NL In-Use’. Bestaande gebouwen worden doorgelicht en krijgen een aantal sterren. En dat gebeurt iedere drie jaar opnieuw. Dat zorgt voor een voortdurende verbeterslag. Beleggers willen dat. Heel belangrijk, want hoe meer beleggers het waarderen, hoe meer geld er is voor verbetering. Dat geldt ook voor het label voor woningbouw waaraan wordt gewerkt. Daarbij wordt niet per woninkje een label afgegeven, maar op grotere schaal. Bij transacties tussen beleggers wordt het steeds belangrijker dat woningen – ook bestaande – een certificaat hebben. Daar werken we hard aan.”

Toch maar een bescheiden deel van de woningvoorraad is eigendom van beleggers?

“Maar daar komt een belangrijke vraag vandaan. Grote beleggers hebben portefeuilles in diverse landen. Een breed duurzaamheidslabel voor woningbouw kan de taal zijn die vertelt hoe goed woningen zijn. Als de normering is ingevoerd, is de kans groot dat ook corporaties een certificaat willen. Dat gaat om heel grote aantallen woningen en heel grote investeringen. Je moet ergens beginnen, dan volgt de rest wel.”

Dus beleggers spelen een sleutelrol?

“Ja, partijen die waarde moeten toekennen aan gebouwen en er met hun geld in zitten, vinden certificering bepalend voor de vraag of ze een gebouw gaan kopen. Heel interessant dat onze labels nu een waarde beginnen te krijgen in het economische verkeer.”

Wat heeft u als eigenaar van Unica aan DGBC gehad?

“Als aangesloten bedrijf heb je direct contact met de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid. Dat geeft focus. Het rapport van de Club van Rome, dat uitkwam tijdens mijn studietijd, was voor mij aansporing om binnen Unica veel projecten aan te slingeren op het gebied van duurzame installaties. Maar wat kun je als individu? Door me een paar jaar voor DGBC in te zetten kan ik mensen bij elkaar brengen om het succes maximaal te maken.”

U blijft maar een paar jaar?

“Tussen twee en vier jaar. Het is best een goed idee om af en toe een andere trekker voor de kar te zetten, met een andere specialisatie.”

De komende jaren ligt het zwaartepunt op installaties?

“Bij gebouwrenovaties, waar we nu vol op inzetten, is installatietechniek waanzinnig belangrijk. De installatiewereld is volop in beweging: warmtepompen, zonne-energie, gebouwen die met snoeihout worden verwarmd. Met wko-installaties kun je bedrijfsgebieden ter grootte van de Zuidas koppelen en grote besparingen boeken. Leuk toch, als de voorzitter uit die hoek komt? Maar ik kan me goed voorstellen dat na mij een voorzitter komt vanuit de bouwende kant. Dan liggen de accenten weer anders.”

DGBC wil ook meer nadruk op gezondheid. Hoe zit dat?

“Hoe kun je uitdrukken wat de waarde is van gezondheid en geluk? Valt daaraan te rekenen? Je zou een matrix moeten hebben die vastlegt wanneer iets goed is, los van geld.”

Wat heeft dat met ‘Green Buildings’ te maken?

“Een groen gebouw is een gebouw waarin mensen happy zijn. De fijnste gebouwen zijn niet de duurste gebouwen. Het gaat erom of een gebouw gezond is en of het een fijne werkplek is. Ik denk dat je er een matrix voor kunt opstellen.”

Rekt u de definitie van ‘groen’ niet wat ver op?

“Nee, je kunt gebouwen wel heel energiezuinig maken, maar wat schiet je ermee op als mensen die erin zitten doodongelukkig zijn en blij zijn als ze naar huis kunnen? De samenleving wordt kritischer, je kunt niet zomaar meer een gebouw neerzetten als er miljoenen vierkante meters leegstaan. De crisis heeft iedereen wakker geschud. De jonge generaties eisen maatschappelijk verantwoord ondernemen. De tijd van even zakken vullen is voorbij. De bouw begint een normale sector te worden.”

Curriculum Vitae

Daan van Vliet studeerde Installatietechniek aan de TU Delft en werd in 1982 directeur-eigenaar van technisch dienstverlener Unica Groep BV. In 2007 nam hij afscheid als algemeen directeur, maar hij bleef aan als commissaris van Unica. In hetzelfde jaar richtte hij de Unica Foundation op. Sinds 2011 is hij commissaris van DGBC, per 1 juli 2015 is hij aangetreden als voorzitter.

Lees verder: Verduurzaming bestaande bouw volgende stap DGBC 

Meer kennis opdoen over duurzaam bouwen? Cobouw organiseert tijdens de Dutch Green Building Week op 23 september Ecobouw, waar alle partijen uit de bouw kennis met elkaar kunnen delen. Van energielabel tot Nul op de Meter, en van Active Houses tot Bosco Verticale. Kijk voor het programma en aanmelding op www.Ecobouw.net

Reageer op dit artikel