nieuws

Imtech failliet, werknemers krijgen salaris (update)

bouwbreed Premium

Imtech failliet, werknemers krijgen salaris (update)

Imtech is failliet. De divisies Imtech Marine en Imtech Nordic zijn direct na het bankroet doorgestart. De curator van het concern meldt dat de werknemers van het concern hun salaris deze maand gewoon krijgen uitbetaald.

Curatoren Paul Peters en Jeroen Princen zijn druk bezig om voor de verschillende onderdelen een doorstart te realiseren. Indien een partij een bedrijfsonderdeel overneemt, betaalt deze de salarissen, zei Princen vrijdag tegen het Radio 1 Journaal. Mocht het niet lukken een Imtech-onderdeel te verkopen, dan betaalt uitkeringsinstantie UWV de salarissen. Het geld zal dan wel later dan normaal komen.

De curatoren vinden dat de banken – waaronder Rabobank, ING, ABN Amro en de Duitse Commerzbank – tegenwerken bij de verkoop van delen van het bedrijf. “Ik zeg tegen de banken: Kom op. Zorg dat er geld is om de tankpassen te betalen, de leaseauto’s te laten rijden. Daarmee geef je lucht en tijd.”

Onderhandelingen

Het faillissement betreft de moedermaatschappij en drie dochtermaatschappijen van Imtech die vooral financieel-administratieve functies hebben. De werkmaatschappijen zijn niet failliet. Op dit moment vinden nog onderhandelingen plaats met kandidaat-kopers over de divisies die nog niet verkocht zijn. Het gaat om de onderdelen van Traffic & Infra, Imtech Spanje, Imtech België en Imtech UK / Ierland.

Imtech Nordic komt voorlopig in een door de banken nieuw opgerichte vennootschap. Imtech Marine zal worden overgedragen aan de nieuwe eigenaren PON Holdings en Parcom Capital. De verkoop zorgt ervoor dat er onmiddellijk weer werkkapitaal beschikbaar is voor deze twee divisies. Hiermee is de continuïteit van die divisies gewaarborgd en de werkgelegenheid van circa 7300 werknemers, van wie circa 1300 in Nederland, veiliggesteld. Heel Imtech telde 22.000 werknemers, van wie circa 4000 in Nederland. Het faillissement  heeft geleid tot het verlies van tachtig arbeidsplaatsen. 

Ook voor Nederlandse onderdelen van Imtech is volgens de curatoren Peters enPrincen inmiddels veel interesse getoond. Donderdag meldden technisch dienstverleners Kuijpers en Unica belangstelling te hebben voor het overnemen van onderhoudswerk van Imtech. De curatoren hebben “tientallen” geïnteresseerden gesproken. De belangstelling komt van financiële partijen en ondernemingen uit Nederland en het buitenland.

Princen zegt tevreden te zijn “met de vooruitgang die zo kort na de surseance van betaling geboekt is”. Voor alle klanten, leveranciers en medewerkers van verkochte Imtech-divisies is de verkoop van de twee divisies “gunstig”.

Princen en Peters benadrukken dat de overgebleven vennootschappen niet failliet zijn en gewoon doorwerken. “We proberen de komende tijd deze onderdelen zoveel mogelijk goed onderdak te geven.”

Lees verder: Zorgen om impact faillissement Imtech op installatiebranche

Reageer op dit artikel