nieuws

Heijmans aast op Imtech-werk

bouwbreed

Heijmans heeft zich gemeld bij de curator van Imtech voor grote onderhoudscontracten van de divisie Building Services.

Herstel woningdivisie; infradivisie in de min

Herstel woningdivisie; infradivisie in de min

Dat zei topman Bert van der Els woensdag bij de toelichting op de halfjaarcijfers van het bouwconcern. “Heijmans zal niet aarzelen als klanten ons vragen contracten van Imtech over te nemen.” De contracten moeten volgens Van der Els wel passen in de portefeuille en de focus van Heijmans. Een bod op het hele bedrijfsonderdeel Building Services gaat Heijmans niet doen. Het bouwconcern wil zijn personeelscapaciteit niet uitbreiden. Momenteel loopt een reorganisatie die tweehonderd arbeidsplaatsen in de installatiedivisie kost. Imtech Building Services, waarvan woensdagmorgen verwacht werd dat voor dit onderdeel snel faillissement zou worden aangevraagd, is een grote concurrent voor het installatiewerk van Heijmans.

De eventuele overname van werk van Imtech kan het Brabantse bedrijf goed gebruiken. In het eerste halfjaar van 2015 werd een nettoverlies geleden van 15 miljoen euro. Vorig jaar was het verlies 8 miljoen.

De omzet steeg wel, van 823 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2014 naar 922 miljoen euro in dezelfde periode van dit jaar. De orderportefeuille bleef op niveau: 2,2 miljard euro. Volgens Van der Els geven de resultaten van Heijmans “twee beelden”. Aan de ene kant de sterk herstellende woningdivisie. Er werden 746 woningen verkocht, tegen 482 woningen vorig jaar. Vooral aan corporaties en particulieren. Van der Els: “Ik denk dat we in de woningbouw uit de crisis zijn. Het herstel zal de komende 6, 12, 18 maanden zeker doorgaan.”

Ander beeld

Infra geeft een totaal ander beeld. Halverwege dit jaar staat de infradivisie al 15 miljoen euro in de min. “Infra ging in het begin van de crisis behoorlijk door de Crisis- en herstelwet. We zien nu dat de crisis niet helemaal aan ons voorbijgaat”, aldus Van der Els. De verliezen zitten niet bij paar grote projecten; over een “behoorlijke breedte” wordt er te weinig marge behaald. Eén op de vijf projecten in portefeuille is voor een te lage prijs aangenomen.

Een deel van de verliezen schrijft Van der Els toe aan “disputen” die er met opdrachtgevers zijn. Te veel risico’s komen volgens hem op het bordje bij aannemers. Vaak leiden de conflicten tot een gang naar de Raad van Arbitrage. “Als de spelregels in een contract onduidelijk zijn over wie welke risico’s moet nemen, heb je toch een probleem.”

Door de trend van design-and-build zijn veel risico’s bij aannemers gekomen. Met opdrachtgevers als Rijkswaterstaat en ProRail wordt al maanden gepraat over een nieuwe marktvisie. Volgens Van der Els wordt er bij nieuwe projecten al “meer nagedacht” over de verdeling van de risico’s.

Het is niet redelijk als een aannemer de gevolgen van een risico moet dragen, als hij het risico niet kan beheren, vindt de Heijmans-topman. Het gaat bijvoorbeeld om vergunningen die niet door de opdrachtgever kunnen worden verstrekt. Maar ook om asbest, bommen, grondverzakkingen of kabels en leidingen die niet op de kaart stonden. Bij veel projecten zijn op dit moment geen middelen beschikbaar om dit soort tegenvallers op te vangen. De contracten bieden vaak geen uitkomst wie er moet betalen.

“De komende maanden moeten we hard aan het werk om ervoor te zorgen dat we die risico’s kunnen managen”, doelt Van der Els op de gesprekken die er lopen met de opdrachtgevers. Voor kerst hopen de gesprekspartners overeenstemming te hebben bereikt. Behalve om risico’s wil Heijmans ook aandacht voor betaalschema’s. Niet meer betalen als een werk af is, maar al betalen vanaf de ontwerpfase. Bouwers kunnen niet alles voorfinancieren. Van der Els: “Alle infrabedrijven hebben op dit moment een probleem. Het is in niemands belang als projecten tot stilstand komen. Rijkswaterstaat ziet dat. Maar het speelt ook bij het Rijksvastgoedbedrijf, provincies en lagere overheden.”

kaderkop

kadertekst

Reageer op dit artikel