nieuws

EcoBouw: Friese aanpak koppelt verduurzaming aan toenemende zorgvraag

bouwbreed

EcoBouw: Friese aanpak koppelt verduurzaming aan   toenemende zorgvraag

Als je de levensduur van corporatiewoningen dan toch verlengt, zorg dan dat de bewoners er ook kunnen blijven wonen als ze hulpbehoevend zijn. Van Wijnen Noord koppelt verduurzaming slim aan het levensloopbestendig maken van woningen en weet daardoor heel andere geldstromen aan te boren.

Wars van het verduurzamingsprogramma Stroomversnelling vaart Van Wijnen Noord al een tijdje haar eigen koers. Het idee is om sociale huurwoningen ook naar nul-op-de-meter te renoveren. Niet met exotische nieuwe installatieproducten, maar met robuuste bewezen techniek. Regiodirecteur Peter Hutten: “We kiezen niet voor het allerlaatste model warmtepomp, maar voor een apparaat dat al jaren zijn prestaties bewijst in de praktijk van een producent die dat ook durft te garanderen. En zo doen we dat ook met de zonnepanelen, de warmteterugwinunit en andere componenten. Dat maakt dat we als aanbieder tot 25 jaar de energieprestatie durven garanderen aan de opdrachtgever. Die kan op zijn beurt met een gerust gevoel de energieprestatievergoeding in rekening brengen bij de huurders.” 

 

In Gorredijk kocht Van Wijnen een woning en verbouwde die ingrijpend om de voordelen te tonen van het concept Fijn Wonen. Foto: Van Wijnen

De gestandaardiseerde energiekern met installaties komt buiten naast de voordeur. Dat beperkt de bouwkundige ingrepen in de woning en is makkelijker voor onderhoud. Een al bijna vertrouwd concept, zoals dat ook door diverse partners van de Stroomversnelling wordt uitgeprobeerd. Maar Van Wijnen heeft de kern uitgebreid met extra’s zoals een postpakkettenbox, een gekoeld boodschappen- en medicijnontvangstdeel, een intercom en aansluiting voor de elektrische auto.

“We verlengen namelijk niet alleen de levensduur van de woning”, vervolgt Hutten, “maar ook de periode dat bewoners er zelfstandig kunnen verblijven door haar geschikt te maken voor zware zorgbehoefte. Dat betekent een badkamer op de begane grond en een slaapkamer met een ziekenhuisbed. Alles voorzien van allerlei vormen van zorgdomotica, die op verschillende plaatsen in Nederland reeds los van elkaar worden gebruikt. Wij hebben ze geïntegreerd tot een functionele totaaloplossing. Installatietechnisch sluit dat prima aan bij de verduurzamingsoperatie.” 

“Bewegingssensoren die worden gebruikt om verlichtingsniveau en verwarmingstemperatuur aan te passen kun je ook gebruiken om te kijken of iemand niet uit zijn bed is gevallen.  Net als detectoren op de deuren die zorgverleners waarschuwen of iemand die dat eigenlijk niet mag, toch het huis verlaat. Zo worden veel meer dwarsverbanden gelegd tussen verduurzamingsoplossingen en maatregelen nodig om in een toegenomen zorgbehoefte te kunnen voldoen. Met de bijgeleverde iPad kunnen mensen deuren openen en installaties en apparaten bedienen. Ze kunnen ook beeldbellen met hun zorgverlener of mantelzorger. De trend van langer thuis móeten wonen wordt omgebogen naar langer thuis kúnnen en mógen wonen.”

Prijskaartje

Daar hangt wel een prijskaartje aan. Tegen het streefbedrag van 45.000 euro dat de Stroomversnelling hanteert, loopt de investering bij Van Wijnen inclusief btw nu nog richting een ton. “Een substantieel, maar realistisch bedrag”, zegt Hutten daarover. Er gaat bovendien een solide businessmodel achter schuil, voor de corporatie, voor de huurder en voor de aannemer. “Wij spiegelen niemand een theoretische vanaf-prijs voor, maar nemen alle noodzakelijke ingrepen mee, zoals kopgevels, badkamers, keukens, toiletten en basis E-health. Vanuit deze realistische basis zal door opschaling, standaardisatie en bijbehorende industrialisatie de kostprijs van het totaalproduct de komende jaren sterk worden gereduceerd, zoals dat ook in andere industrieën gemeengoed is. De airbag en de airco waren in het begin voor menigeen onbetaalbaar en zitten nu bijna standaard in elke gezinsauto.”

We vinden dat de woning gegarandeerd 25 tot 40 jaar door geëxploiteerd moet kunnen worden. Daar past niet langer het laagste prijsdenken bij, maar gaat het om total cost of ownership. Een nieuwe manier van denken waaraan de bouw nog erg aan moet wennen.

“De jaarlijkse energierekening die binnen het stroomversnellingsconcept wordt aangewend voor het verduurzamen van een sociale huurwoning is nu gemiddeld zo’n 2500 euro. Maar aan middelzware zorg voor ouderen, wordt soms wel het honderdvoudige per jaar uitgegeven. Honderd keer zoveel!”, benadrukt hij nogmaals, om het getal te laten doordringen. “Daar kun je heel wat bouwkundige maatregelen van financieren die een besparing van de zorgkosten opleveren.” 

Fijn Wonen

In Gorredijk in Friesland, waar Van Wijnen Noord zijn thuisbasis heeft, heeft de aannemer vorig najaar een woning aangekocht en verbouwd volgens het concept dat inmiddels luistert naar de naam Fijn Wonen. De woning fungeert nu als modelwoning en wordt regelmatig bezocht door bestuurders en medewerkers van corporaties, zorginstellingen, verzekeraars, overheden en andere belangstellenden. Desgewenst mogen mensen er van Hutten ook in proefwonen. In Roden zijn inmiddels ook al twee woningen volgens het concept gebouwd en dit jaar verwacht Hutten nog een paar projecten te beginnen voor opdrachtgevers in het noorden van het land. De bedoeling is om het concept daarna landelijk aan te bieden.

Ecobouw 2015

Peter Hutten van Van Wijnen Noord is een van de sprekers tijdens het symposium EcoBouw op 23 september in de Lichtfabriek in Haarlem. Hutten komt aan het woord tijdens de sessie over nul-op-de-meterrenovaties. Andere subsessies gaan over duurzame icoongebouwen in de praktijk, biobased materialen en professionals en hun eigen woning. Tijdens het plenaire programma ’s morgens gaan onder andere Meindert Smallenbroek (directeur Energie en Omgeving van EZ) en Daan Sperling (TBI) met elkaar in debat over verduurzaming van de bouw. De dag wordt afgesloten met een duo-presentatie over Il Bosco Verticale. De architect van Barreca & La Vara en installatie-adviseur Deerns geven een toelichting op het opmerkelijke complex in Milaan met twee hoge woontorens beplant met duizend bomen en nog veel meer struiken.

www.ecobouw.net

Reageer op dit artikel