nieuws

De sponsor: ‘Kerkje nagebouwd als geste naar opdrachtgever’

bouwbreed Premium

De sponsor: ‘Kerkje nagebouwd als geste naar opdrachtgever’

Drie Friese restauratiebedrijven hebben als geste naar hun opdrachtgevers een kerkje in het atrium van het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden nagebouwd. Het betreft een replica van de kerk in Sandfirden op de schaal van één op twee. Originele bouwmaterialen zijn gebruikt. ‘‘Een uniek reclame-uiting waarmee we aan veel jonge mensen de kunst van het restauratievak kunnen tonen.”

De werknemers van Dijkstra De Graaf uit Engwierum, Sytze Douwe van der Vegt uit Weidum en Van der Werf uit Dokkum sloegen de handen ineen om het bijzondere bouwwerk te realiseren. De elementen, van bestrating tot het haantje op de toren, werden aan de hand van oud fotomateriaal nagemaakt. Op de momenten dat er ruimte was in de planning gingen de restaurateurs naar het museum om aan het kerkje te bouwen. ‘‘Tijdens de openingsuren, zodat de bezoekers ook een stukje van het ambachtswerk wordt meegegeven”, legt projectleider Bindert Kloosterman van Dijkstra De Graaf uit.

De jubilerende stichting Alde Fryske Tsjerken, eigenaar van verschillende godshuizen in Friesland, benaderde de bouwbedrijven waarmee ze veel samenwerken. Voor de tentoonstelling Goddelijk Groen, over de bijzondere flora en fauna rondom kerkgebouwen, zocht het bestuur naar een blikvanger. Het idee was om een kerkruïne op een terp na te bouwen. ‘‘Over de haalbaarheid en het eventuele budget was toen nog niets bekend.” De drie bedrijven treffen elkaar regelmatig als ‘concullega’s’ bij aanbestedingen. ‘‘Dan praat je weleens met elkaar. Daar ontstond het idee om het project met z’n drieën te realiseren, als waardering voor de stichting die voor ons al jaren een belangrijke opdrachtgever is.”

Volgens Kloosterman is deze vorm van sponsoring van andere orde dan de maatschappelijke bijdragen die ze alle drie al leveren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het sponsoren van de plaatselijke sportvereniging of een optocht in het dorp. Voor naamsbekendheid zit er op de westgevel wel een natuurstenenplaat met de namen van de bedrijven en staan er banners voor in het museum, maar ‘‘het kerkje op zichzelf is reclame voor het restauratievak.”

De replica is opgetrokken uit onder andere oude kloostermoppen en juffers. Ook zijn originele Friese dakpannen en traditionele balken in de replica verwerkt. ‘‘Alleen met ‘oudbouw’ kun je de rafeligheid van zo’n kerkje nabootsen.” De terp is door Sijperda Steigerbouw uit Leeuwarden gemaakt. Het schilderwerk is verzorgd door Schildersbedrijf Stavorinus uit Veenwouden. Ook Intratuin, Fa. Hamat en KDHome products droegen een steentje bij.

De samenwerking tussen de drie restauratiespecialisten, die normaal gesproken met elkaar moeten concurreren, was volgens Kloosterman perfect. ‘‘Het project heeft een ander licht doen schijnen op onze aanpak. Omdat alles tussen de bedrijven door is gefietst, werden onze werknemers uitgenodigd om qua creativiteit tot het uiterste te gaan. Gezamenlijk kom je dan verder.’’

Reageer op dit artikel