nieuws

Carrière: ‘Ik ga eerst vooral luisteren en praten met onze leden’

bouwbreed

Carrière: ‘Ik ga eerst vooral luisteren en praten met onze leden’

Jacolien Eijer-de Jong (43) is de nieuwe directeur van branchevereniging NLingenieurs. Ze is afkomstig van Rijkswaterstaat, waar ze onder meer trekker was van het Kennismanagementprogramma.

Vanwaar deze overstap?

“Ik werd benaderd door de oud-directeur van NLingenieurs. Ik was niet op zoek, had het prima naar mijn zin bij Rijkswaterstaat, maar als ik gevraagd word wil ik wel kijken waar het om gaat. Langzamerhand vond ik het steeds leuker worden en toen heb ik besloten om het te doen.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Ik heb zowel bij ingenieursbureaus alsbij Rijkswaterstaat gewerkt, waardoor ik beide kanten goed heb kunnen bekijken. Er verandert veel in de branche. En als vereniging moet je echt op zoek naar je bestaansrecht. Je komt er niet met alleen het bieden van een netwerk. Die onduidelijkheid en onzekerheid trekken mij erg aan. Ik ben er goed in om de belangen op een rij te zetten, een plan te maken en ervoor te gaan. En het feit dat ik een vrouw ben en niet te oud is ook een pre.”

Wat gaat u doen?

“Voorlopig niet te veel. Dat klinkt misschien vreemd, maar ik ga eerst vooral luisteren en praten met leden. Paul Oortwijn, mijn voorganger, heeft alles keurig achtergelaten. Daardoor kan ik de blanco houding die ik nu heb, goed gebruiken. Er moet een nieuwe visie komen. Dat is een taak die op mij en de nieuwe voorzitter, Johan van den Elzen, wacht. Daar wil ik de tijd voor nemen.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“De zichtbaarheid van ingenieursbureaus en ingenieurs vergroten. Ingenieurs doen mooi werk in Nederland en in het buitenland, maar ze hebben niet de neiging om dat van de daken te schreeuwen. Daarnaast willen we de vereniging zelf een draai laten maken. Nu zijn we vrij re-actief, het zou waardevol zijn als we wat pro-actiever zijn.”

Welke studie adviseert u studenten die een maximale kans op werk willen?

“Techniek natuurlijk. Er komt een groot tekort aan technisch personeel, zeker op hbo- en universitair niveau. Nee, niet in alle sectoren, maar zeker in infra, installatietechniek en bouwtechnologie. Wat mij fascineert is het verschil in jongens en meisjes. Anders dan bijvoorbeeld in Oost-Europa is techniek in Nederland een heel masculiene wereld. Dat komt ook door het imago. We doen hier net of je hyperintelligent moet zijn om techniek te studeren. Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Maar het allerbelangrijkste is ook te doen wat je leuk vindt, want daar ben je doorgaans goed in.”

Reageer op dit artikel