nieuws

Bewindvoerders Imtech mikken op snelle overname na surseance van betaling (update)

bouwbreed Premium

Bewindvoerders Imtech mikken op snelle overname na surseance van betaling (update)

De bewindvoerders van Imtech hopen dat snel een goed bod wordt gedaan op de in surseance van betaling verkerende technisch dienstverlener. Ze hopen dat zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden kan blijven. De eerste potentiële koper heeft zich inmiddels gemeld.

In samenwerking met het huidige bestuur en de banken, waarvan sommige behalve schuldeiser ook grootaandeelhouder zijn, willen bewindvoerders Paul Peters en Jeroen Princen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over de toekomst van het bedrijf. Dinsdag gaan de bewindvoerders in gesprek met de vakbonden. Ook wordt op korte termijn gepraat met potentiële overnamekandidaten.

De eerste koper heeft zich intussen gemeld. Pon Holdings en investeringsmaatschappij Parcom Capital voeren gesprekken over een mogelijke overname van Imtech Marine. Het zou goed kunnen dat ook bouwbedrijven interesse hebben in onderdelen van de technisch dienstverlener. Verschillende grote Nederlandse bouwers overwegen een installatiebedrijf over te nemen, schreef Cobouw eerder.

Ook zou een andere grote technisch dienstverlener interesse kunnen hebben in onderdelen van Imtech. Cofely Nederland meldde zich bijvoorbeeld al eens voor Imtech ICT, dat uiteindelijk aan het Franse VINCI Energy werd verkocht. En Spie, dat de laatste jaren fors groeide, kijkt voorzichtig naar de gebouwenmarkt, een markt waarop ook Imtech actief is. “Als we ons op een bepaalde deelmarkt toeleggen, willen we ook meteen een serieuze speler zijn”, liet algemeen directeur Lei Ummels van Spie Nederland zich eerder ontvallen. Spie en Cofely waren dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Stille bewindvoerder

De afgelopen dagen is met een stille bewindvoerder hard gewerkt aan een voorgekookte doorstart (‘prepack’), maar dat ging uiteindelijk niet door. Imtech vroeg dinsdagmorgen uitstel van betaling aan. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hopen dat losse divisies van de technisch dienstverlener voortgezet kunnen worden.

“Het bestuur en de Raad van Commissarissen van Imtech hebben helaas moeten concluderen dat het onvermijdelijk is om surseance van betaling aan te vragen”, meldt het concern in een schriftelijke verklaring. “Het is erg teleurstellend dat dit het geval is na alle moeite van de betrokkenen.” De werknemers van de technisch dienstverlener werken voorlopig gewoon door.

Tijdens de persconferentie dinsdagmorgen noemde topman Gerard van de Aast het “triest” dat er surseance van betaling aangevraagd moest worden. “Aan het personeel heeft het niet gelegen”, benadrukte hij. ” Er is keihard gewerkt.” Ook de financiers wil hij niets verwijten. Wiens schuld het dan wel is? De topman wil er niets over kwijt. “Daar heeft u misschien ook wel ideeën over.” Of hij zelf misschien ergens een steek heeft laten vallen? “Dat is, zoals wij dat in Twente zeggen, de koe in de kont kijken. Dat ga ik niet doen.”

Faillissement Duitsland

Imtech kwam in 2013 in de problemen toen fraude werd geconstateerd in Duitsland en Polen. Later kwamen onder meer misstanden bij dochteronderneming Fritz & Macziol aan het licht en werd de Duitse tak van de technisch dienstverlener in verband gebracht met omkoping. De problemen stammen uit de tijd dat René van der Bruggen topman was.

Vorige week vroeg de technisch dienstverlener het faillissement aan van Imtech Duitsland. Dat gebeurde nadat gesprekken met financiers over een extra lening van 75 miljoen euro, bovenop de eerder overeengekomen kredietfaciliteit van 700 miljoen euro, op niets uitliepen.

Afgelopen donderdag meldde het bedrijf in een nieuw persbericht dat er nog altijd geen akkoord was en bevestigde opnieuw dat “alle opties worden overwogen”. De koers van het aandeel Imtech stortte volledig in. Maandag werden alle betalingen aan leveranciers en onderaannemers bevroren.

Volg de Tweets van Martjan Kuit voor een live verslag vanaf de persconferentie. 

Reageer op dit artikel