nieuws

Bestuursvoorzitters voorzien meer samenwerking in bouw

bouwbreed Premium

Bestuursvoorzitters voorzien meer samenwerking in bouw

Bouwbedrijven zullen wereldwijd meer gaan samenwerken. Met ondernemingen uit andere sectoren, maar ook steeds vaker met hun naaste concurrenten. Dat verwachten bestuursvoorzitters van grote bouwconcerns, blijkt uit internationaal onderzoek van accountantskantoor PwC.

Meer dan 60 procent van de topmannen maakt momenteel concrete plannen om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Daarbij overweegt bijna de helft om in zee te gaan met een concurrerende bouwonderneming.

Volgens PwC staat de bouw daarmee meer open voor samenwerking dan andere sectoren.

Ruim 50 procent van de ceo’s verwacht dat de concurrentie van bedrijven uit aanpalende sectoren de komende vijf jaar zal toenemen. Tot een sterke groei van het aantal fusies van bouwers zal dat evenwel niet leiden, denkt althans 30 procent van de bouwtopmannen. “Dit weerspiegelt wellicht de concurrerende aard van de bouw en de lage winsten die in de sector worden gemaakt”, concludeert PwC.

Zelf kijken bouwondernemingen ook steeds meer over de grenzen van hun eigen sector heen. Meer dan 40 procent van de ondervraagde bestuursvoorzitters zegt al actief te zijn in een andere dan de eigen branche. Daarbij gaat het vooral om de sectoren energie, mijnbouw, industrie en de zakelijke dienstverlening.

Herstel

Van alle sectoren is de bouw nog het meest pessimistisch over het economische herstel. Slechts 28 procent van de topmannen gelooft dat de wereldwijde economie dit jaar opleeft.

Niettemin verwacht 81 procent van hen dit jaar een hogere omzet te kunnen boeken. Kansen zien ze vooral in de Verenigde Staten en China, maar ook in het Midden-Oosten en Afrika.

Druk maken de ceo’s zich vooral over hogere belastingen, regeldruk, corruptie en omkoping. Zorgen zijn er eveneens over het vinden van gekwalificeerd personeel. Om die reden heeft 72 procent van de bouwbedrijven hun zoektocht verbreed naar andere landen, maar ook andere sectoren en leeftijdscategorieën.

Ongeveer de helft van de aannemers gaat ervan uit dit jaar extra personeel in te moeten huren.

Reageer op dit artikel