nieuws

ASVB overtreft dit jaar zijn eigen omzetverwachtingen

bouwbreed Premium

ASVB overtreft dit jaar zijn eigen omzetverwachtingen

Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB) maakt dit jaar een flinke omzetsprong. Bestuursvoorzitter Jonathan Furst rekent op een groei van de opbrengsten met zeker 30 procent.

Dat zegt hij in een toelichting op de halfjaarcijfers die ASVB woensdag publiceerde.

ASVB – een netwerk van ruim twintig bedrijven actief in woningbouw, utiliteitsbouw en bedrijfshuisvesting – zag afgelopen jaren de omzet vooral dalen. Werd in 2011 nog meer dan een half miljard aan opbrengsten gerealiseerd, vorig jaar kwam de omzet uit op 383 miljoen.

Dit jaar keert het concern dus weer terug naar het omzetniveau van vier jaar geleden, stelt Furst tevreden vast. Volgens hem is de groei vooral te danken aan de nieuwe strategie van ASVB. Die komt neer op sterke specialisatie van de aangesloten bedrijven en een sterke focus op de klant.

“Onze bedrijven steken alleen nog meer tijd en energie in projecten en relaties die bij onze strategie passen. Daardoor hebben wij geen enkele tegenvaller in onze portefeuille.”

Vooruitgang

Het bouwconcern boekte over de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 245 miljoen euro, 52 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat verdubbelde ruimschoot tot 7,3 miljoen. En ook onder aan de streep boekte ASVB een flinke vooruitgang: de nettowinst steeg van -0,1 miljoen naar 4 miljoen.

De cijfers zijn voor Furst aanleiding om de prognoses voor heel 2015 naar boven bij te stellen. Rekende hij eerder dit jaar nog op een bedrijfsresultaat van 12,5 miljoen, nu rekent hij op “aanzienlijk” meer dan dat. “Laat ik het zo zeggen: ik zou verdietig zijn als het bij 12,5 miljoen blijft.”

Ook over volgend jaar is de topman positief gestemd. “De orderportefeuille is met 490 miljoen, ongeveer een jaaromzet, goed gevuld”, geeft hij aan. “En last but not least: onze klanten zijn tevreden. En daar gaat het uiteindelijk om.”

ASVB zal een deel van de winst gebruiken om de solvabiliteit van de groep te vergroten. Eind dit jaar zal die uitkomen op ruim 20 procent. Furst hoopt dat daarmee de discussie die eerder dit jaar was ontstaan over de lage solvabiliteit van het concern, tot het verleden behoort.

“Wij houden een deel van de winst in, niet omdat de bank dat van ons verlangt, maar om de discussie te sluiten. Cash is voor ons helemaal geen probleem; we stonden vorig jaar al 20 miljoen in de plus, bovendien boeken we elke jaar weer winst. Maar kennelijk waren er lieden die vonden dat we een te lage solvabiliteit hadden.”

Reageer op dit artikel