nieuws

Zelfherstellende techniek tegen zoutschade

bouwbreed

Zelfherstellende techniek tegen zoutschade

Schade in metsel- en pleisterwerk door kristallisatie van zout is mogelijk te voorkomen met kristallisatiemodificatoren. Ze kunnen zouten verdrijven uit mortels en de kristalvorm veranderen. Dat leert onderzoek van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

De ‘self-healing’ techniek kan mogelijk een einde maken aan een veelvoorkomend probleem in zowel historisch als recent metselwerk. Zout, dat met zeewind, optrekkend vocht of vanuit bouwmaterialen in een constructie komt, kan na opdrogen kristalliseren en schade veroorzaken. “Modificatoren die aan de natte mortel worden toegevoegd, kunnen direct op zouten reageren en voorkomen dat later schade ontstaat”, zegt promovendus Sanne Granneman.

In metsel- en pleisterwerk komen diverse soorten zout voor. Die zijn met verschillende middelen aan te pakken. Gewoon keukenzout blijft langer in oplossing als het antiklontermiddel natriumferrocyanide wordt meegemengd in de mortel. Verdamping zorgt voor transport van natriumchloride naar de oppervlakte. Het ontsmettingsmiddel borax blijkt effectief tegen glauberzout, een ander veelvoorkomend zout in kalkmortels. Borax zorgt er juist voor dat dit zout eerder uit oplossing komt.

Beide modificatoren zorgen ook voor verandering van de kristalvorm. Dat kan schade fors verminderen. Vooral de behandeling met borax is nog onontgonnen terrein en vraagt meer laboratoriumonderzoek.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels