nieuws

VolkerWessels ontwikkelt Spuikwartier in Den Haag

bouwbreed

VolkerWessels ontwikkelt Spuikwartier in Den Haag

De VolkerWessels-bedrijven Boele & Van Eesteren en Visser & Smit hebben de aanbesteding voor de gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier in Den Haag gewonnen. Als architecten gaan aan de slag Patrick Fransen en Jo Coenen.

Een centrale plaats in de herontwikkeling heeft het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex. Het OCC zal onderdak bieden aan zowel het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater als het Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Koninklijk Conservatorium.

De mededingers van VolkerWessels kunnen in de tot 4 augustus lopende Alcatel-periode bezwaar aantekenen tegen de gunning aan Boele & Van Eesteren en Visser & Smit. Na het verlopen van de termijn volgt de definitieve gunning en wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Volgens de planning kunnen de deuren van het complex midden 2019 open voor de gebruikers en het publiek. De bouw start in de loop van volgend jaar.

Opvallend is de bescheiden hoogte van het OCC. Het cultuurcomplex is 12 meter lager dan het nabijgelegen stadhuis. De verhoogde plint is rondom begaanbaar. De architecten noemen hun schepping in de onderste lagen “een open en doorwaadbaar gebouw, waar iedereen zich vrijelijk doorheen kan bewegen”.

Het OCC laat zich van alle kanten bekijken. Een relatie wordt gezocht met zowel het oude centrum en het bestuursgebied als het zakenkwartier en woongebied Rivierenbuurt. Wethouder Joris Wijsmuller vindt dat het ontwerp (Breeam Excelent) in het gebied tussen Turfmarkt, Turfhaven, Schedeldoekshaven en Spui zorgt voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat.

Reageer op dit artikel