nieuws

Steeds meer mkb-bedrijven doen het zonder personeel

bouwbreed Premium

Steeds meer mkb-bedrijven doen het zonder personeel

Na alle ontslagen heeft inmiddels zo’n 70 procent van de mkb-bedrijven geen vast personeel meer in dienst. Dat blijkt uit de Monitor MKB Bouw en Infra van Panteia/EIM.

In plaats van vast personeel gaan mkb-bedrijven steeds meer werken met inhuur- en inleenkrachten. Uit de monitor blijkt dat ondernemers niet verwachten dat de personele bezetting in 2015 zal veranderen. Zij zijn voorzichtiger geworden met het aannemen van personeel als gevolg van de transitievergoeding die per 1 juli in het ontslagrecht is ingevoerd en de loondoorbetalingsverplichting van twee jaar bij ziekte.

In de politiek wordt dat laatste probleem ook gezien voor met name het midden- en kleinbedrijf. Daar wordt al tijden gesproken over ideeën om de loondoorbetaling voor het mkb te beperken tot één jaar. Minister Lodewijk Asscher is momenteel druk doende om te bekijken hoe dit kan worden opgelost.

Het baart de Aannemersfederatie Nederland zorgen dat ondanks een licht herstel in de sector de prijsdruk alleen nog maar is toegenomen. Zeven op de tien mkb-bedrijven ervaren de prijsdruk als hoog. Ook het betalingsgedrag is nog steeds beneden peil. Grote opdrachtgevers en overheden zien kennelijk het mkb nog steeds als kredietleverancier. Op dat punt verwacht AFNL-voorzitter Henk Klein Poelhuis in september concrete actie van de Tweede Kamer.

Verder lijken de investeringen dit jaar nog steeds niet aan te trekken bij de mkb-bedrijven. Dan gaat het om investeringen in opleidingen, ict en huisvesting die al op een absoluut minimum zaten. Momenteel investeert zo’n 90 procent van de mkb-aannemers niet in deze takken van sport. Dat kan behoorlijk wat repercussies hebben naar de toekomst toe, vindt de AFNL.

Reageer op dit artikel