nieuws

Sculptuur met complex houten hart

bouwbreed

Sculptuur met complex houten hart

Een demontabele houten sculptuur met tweeduizend verschillende knopen vormt het hart van het zomerfeest in Karlsruhe. Het complexe bouwwerk verbeeldt de stedenbouwkundige structuur van de stad, die zijn driehonderdste verjaardag viert.

Paviljoen KA30 is door architectenbureau J. Mayer H. en houtleverancier annex hoofdaannemer Rubner volledig op de computer uitgewerkt in een 3D-model. De demontabele draagconstructie is namelijk geprefabriceerd. Bij de productie zijn de machines rechtstreeks vanuit de computer aangestuurd.

Het complexe bouwwerk bestaat uit 98 houten staanders die alle onder verschillende hellinghoeken staan, en een horizontaal raster van 72 dwarsbalken. In totaal is er rond de 338 kubieke meter gelamineerd hout gebruikt in het 16 meter hoge paviljoen, door houtleverancier en hoofdaannemer Rubner geprefabriceerd.

Het verlopen van de hoeken, afgeleid van het stratenplan van Karlsruhe, bezorgt het bouwwerk tweeduizend verschillende knopen. Aangezien het paviljoen demontabel moest zijn, is gekozen voor een verbinding met bouten en moeren, ondersteund door staalplaten, trekstangen in verschillende richtingen en her en der een houten wand. Het 52 bij 27 meter grote bouwwerk bevat zodoende 30 ton aan stalen onderdelen.

 

De constructie is zeer complex. Elke verbinding moest apart worden berekend op basis van de geometrie en de interne krachten. Het horizontale raster bestaat uit halfhoutverbindingen versterkt met bouten. De staanders zijn vlak tegen de liggers gebout. Trekstangen in verschillende richtingen verdelen de parallellogramvormige houtkaders onder in driehoeken en verlenen de constructie zo zijn stijfheid.

Het paviljoen heeft een nettovloeroppervlak van 1000 vierkante meter met een podium, een cafetaria en informatiecentrum. Op het podium vinden de hele zomer optredens plaats, vooral muzikaal. Daarna zal Rubner de tijdelijke constructie afbreken en hergebruiken. Dit geldt ook voor het ‘toebehoren’, waaronder trappen, leuningen en delen van het interieur, dat eveneens is geprefabriceerd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels