nieuws

Scheren langs de grenzen van de bouwkunst

bouwbreed Premium

Scheren langs de grenzen van de bouwkunst

Vooruitlopend op een internationaal congres van de IASS over schaalconstructies en ruimtevakwerken is het Muziekgebouw aan het IJ volgeplaatst met grillige paviljoens.

Bijna allemaal zijn ze voltooid. Maar sommige paviljoens zullen het eindstadium nooit halen, voorspelt Arno Pronk van de TU Eindhoven. Met bescheiden middelen hebben dertig teams van ingenieurs uit de hele wereld de lichtgewicht constructies gebouwd. De meeste aandacht ging daarbij uit naar het ontwerp, het detailleren en het produceren via watersnijden, frezen of dieptrekken van de onderdelen.

Tijd om de bouwsels vooraf op te bouwen was er vaak niet meer, dus was het één groot experiment dat afgelopen weken in het Muziekgebouw plaatsvond. Tijdens de opbouw kwamen pas de onvolkomenheden aan het licht. Dat is wat Pronk betreft inherent aan het karakter van de prijsvraag die de International Association of Shell and Space Structures (IASS) heeft uitgeschreven. Misschien is het wel tekenend voor de organisatie als geheel die al sinds de jaren vijftig ijvert voor lichtgewicht constructies en toepassing van innovatieve materialen.

Lees verder: IASS verkent grenzen tussen bouwdisciplines

Reageer op dit artikel