nieuws

Prefab betonnen casco’s nauwkeurig op maat geleverd met binnenwanden

bouwbreed

Prefab betonnen casco’s nauwkeurig op maat geleverd met binnenwanden

Hoe kunnen we het productieproces zoveel mogelijk vereenvoudigen en stroomlijnen? Hoe kunnen we zoveel mogelijk werk in de fabriek doen en op de bouwplaats slechts monteren, ‘click & go’? Die vragen stelde MBS Hybrid Casco zichzelf, met als resultaat het Prefab Plus woningbouwsysteem. Na twee proefwoningen in Dordrecht volgt de introductie voor de markt, eind augustus.

“Wij zijn de fabriek, de aannemer is een soort dealer”, zo omschrijft Geert Nieuwenhuis van MBS Hybrid Casco de nieuwe rollen in de woningbouw. “De aannemer geeft de gewenste specificaties door. Het systeem biedt ruime mogelijkheden. Beukmaat, diepte, hoogte en gevelindeling zijn naar keuze van de koper. De specificaties moeten op tijd bij ons zijn. Als de productie is begonnen brengen we geen wijzigingen meer aan.”

Voor de Prefab Plus woningen van MBS Hybrid Casco geldt ‘gelijk is gelijk’. Nieuwenhuis: “We produceren en monteren met stelruimte nul. Alles wordt op maat geproduceerd. De onderdelen van het Prefab Plus systeem zijn heel maatvast. We zetten de elementen met vilt (zo’n 2 millimeter dik) op elkaar. Aan de binnenkant worden naden afgekit. Alle naden worden met compriband luchtdicht gemaakt. Zodoende is het casco luchtdicht.”

Sandwichbeton

“De verdiepingsvloeren worden 18 centimeter dik, de begane grondvloer 35 centimeter. Het zijn sandwichvloeren, met een kern van polystyreen (eps)”, onthult Nieuwenhuis. “De gevels en de beganegrondvloer zijn voorzien van harde isolatieplaten van polyisocyanuraat (pir). Voor de gevels storten we het beton, leggen de harde isolatieplaten erop, steken pluggen door de platen heen en drukken ze licht aan tijdens het verharden. Zo voorkomen we elke valse luchtspouw.”

In de fabriek krijgen de vloeren, gevels en wanden al ingestorte ventilatiekanalen (in samenwerking met Brink Climate Systems uit Staphorst), leidingen met bedrading en vloerverwarming. Voor de elektrische installatie is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Smart Elektra uit Elburg. Op de bouwplaats hebben de installateur en stukadoor nog maar weinig werk. De montageploeg van MBS Hybrid Casco zorgt voor de koppeling tussen de vloeren en de wanden. De betonnen elementen worden met bouten gemonteerd en gesteld. “We lassen niet op de bouwplaats”, zegt Nieuwenhuis. “De sparingen voor de bouten worden achteraf met ondersabelingsmortel opgevuld.”

 

Wand met ingestorte bedrade installatie. Foto: MBS Hybrid Casco.

“Ook de binnenwanden leveren we volledig prefab, met in de fabriek ingestorte binnendeurkozijnen en eventueel binnendeuren. Aannemers vragen daarnaar”, aldus Nieuwenhuis. “Dat kan met sandwichbeton, het gewicht is vergelijkbaar met dat van een lichte scheidingswand.”

Om te zorgen dat de binnenwanden aan beide zijden vlak zijn, worden zij gevlinderd. Met de vloeren gebeurt dat eveneens, wat afwerkvloeren overbodig maakt. De sparingen voor de hijsvoorzieningen worden gevuld met een speciaal soort egaline. Volgens Nieuwenhuis is het mogelijk in het beton te boren, of zelfs te frezen met een diamantfrees. Maar dat is zeker niet de bedoeling van het Prefab Plus systeem. De opzet is dat alle specificaties bekend zijn vóór de productie.

Productie

Het bedrijf is gevestigd in Holten, maar de productie vindt plaats in de fabriek van MBS Multibeton in Vianen, een traditionele prefab fabriek met grote tafels en flexibele faciliteiten. Na het storten worden de mallen met zeil afgedekt, in de winter worden ze verwarmd. “Voor alle producten gebruiken we zelfverdichtende vloeibeton C55-65 van de hoogste milieuklasse. Dat heeft een mooie lichte kleur.”

Tijdens de montage van een Prefab Plus casco zorgen schoren voor de stabiliteit. Zodra de bouten op het juiste moment zijn aangedraaid, kunnen ze weg. De montageploeg kan aangelijnd zonder steigers werken en meegeleverde prefab houten kappen van binnenuit bevestigen.

“De huidige koper wil kwaliteit, snellere bouw en minder betalen”, aldus Nieuwenhuis. “De aannemer wil graag een strakke uitvoering. Nee, de grote maatvastheid van Prefab Plus casco’s levert geen problemen op. We kijken likkebaardend naar de auto-industrie, met de aannemer als een soort dealer. We willen zoveel mogelijk in de fabriek uitvoeren.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels