nieuws

Pieter Koolen uit top Bilfinger

bouwbreed Premium

Pieter Koolen uit top Bilfinger

Pieter Koolen treedt terug uit de top van bouwdienstverlener Bilfinger. Zijn taken worden overgenomen door bestuursvoorzitter Per Utnegaard.

Het vertrek van Koolen (1955) hangt samen met een verkleining van het bestuur van Bilfinger van vijf naar drie personen. Ook Joachim Enenkel, verantwoordelijk voor de divisie energie, ruimt het veld. Koolen geeft leiding aan de sterke industriële tak van Bilfinger, vorig jaar goed voor een omzet van 3,7 miljard euro. Zowel energie als industrie komen voortaan rechtstreeks te vallen onder topman Utnegaard. De divisie bouw en beheer blijft in handen van Jochen Keysberg.

Registeraccountant Koolen gaf van 2006 tot 2013 leiding aan het Haagse ingenieursbureau Tebodin. Na de verkoop in 2012 van de BAM-dochter aan het concern uit Mannheim schoof de Brabander door naar het bestuur van Bilfinger. In Mannheim werd Koolen verantwoordelijk voor het verder optuigen van de nieuwe kernactiviteit industrie.

Vanwege het inzakken van de energiemarkt stuurt Bilfinger scherp bij om de verliezen niet verder te laten oplopen. Het eerste kwartaal werd afgesloten met een tekort van 8 miljoen euro. Een jaar eerder was nog 47 miljoen winst gemaakt. Dit voorjaar reageerde topman Utnegaard als een wesp gestoken door het verwijt dat Tebodin in minstens vier gevallen in China smeergeld heeft betaald. Het bedrijf was inmiddels een eigen onderzoek begonnen en vreesde hinder bij de bewijsvoering door het uitlekken van een interne notitie. Het standpunt van Utnegaard: “Ik duld geen overtredingen van onze gedragsregels. Dat heeft de hoogste prioriteit. Als de verdenkingen kloppen, trekken we zonder pardon personele consequenties.”

Koolen zal Bilfinger, vorig jaar goed voor een omzet van 7,6 miljard euro, nog enkele maanden als adviseur ter beschikking staan.  

Reageer op dit artikel