nieuws

Overnamebod op Ten Cate

bouwbreed Premium

Overnamebod op Ten Cate

Een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners wil textieltechnologieconcern Ten Cate overnemen. De overname is volgens Loek de Vries, bestuursvoorzitter van Ten Cate, in het voordeel van zowel de werknemers als de klanten van het concern.

In Gilde Buy Outpartners zijn Parcom en ABN Amro Participaties vertegenwoordigd. Ze willen in totaal 675 miljoen euro betalen voor Ten Cate, een prijs van 24,60 euro per aandeel. Dat is ruim 25 procent meer dan de slotkoers van vrijdag. Inmiddels heeft Loek de Vries, bestuursvoorzitter van het bedrijf, laten weten achter het bod te staan. De overname zal niet leiden tot een reorganisatie binnen de in Almelo gevestigde onderneming. Volgens De Vries profiteren zowel de aandeelhouders als het personeel van het bod. De overname betekent onder meer dat investeringen kunnen groeien en dat de marktpositie van de onderneming wordt versterkt. Inmiddels hebben de Rabobank en de NIBC Bank positief geadviseerd over het bod van Gilde.

Geotextiel

Ten Cate houdt zich onder meer bezig met de productie van geotextiel voor de grond-, weg- en waterbouw. Ook levert  het kunstgrasgarens voor sportvelden. Voor het komende decennium heeft het concern een fiks aantal plannen op stapel staan. Zo streeft Ten Cate naar innovaties op het gebied van meerlaagse slimme textielsystemen. Zulke systemen moeten worden geïntegreerd in de fysieke omgeving van mensen. Ook wil het bedrijf de uitstoot van CO2 drastisch verminderen. Verder wil de onderneming de omzet verdubbelen en wereldwijd actief worden met een fysieke aanwezigheid op alle continenten.  

Geotube

Momenteel werkt het concern aan de nieuwe haven van Lach Huyen in het oostelijk deel van het eiland Cat Hai (Vietnam).  Hierbij wordt de zogeheten Ten Cate Geotube-technologie gebruikt. Het gaat om 23,5 kilometer aan geotextiele containers van elk 50 meter lengte met diameters variërend van 4,6 tot 9,5 meter. De bouwplatforms en de benodigde landwinning met behulp van Ten Cate Geotube vloeien voort uit een toekomstig landwinningsproject. “Voor bestaande markten van Ten Cate zijn de twee belangrijkste trends veiligheid en bescherming en duurzaamheid en milieu”, zo blijkt uit een toelichting van het concern. “In de nabije en verre toekomst blijven deze van bepalend belang.”  Daarnaast wil Ten Cate nieuwe markten aanboren door onder meer productvernieuwingen en nieuwe applicaties. Ten Cate profiteert reeds meerdere jaren van de groeiende vraag naar geotextiel. Dit wordt onder meer gebruikt bij duurzame milieuconcepten, waterbeheer en maritieme oplossingen. 

Reageer op dit artikel