nieuws

Omzet bouwmaterialen vertoont nog krimp

bouwbreed

Omzet bouwmaterialen vertoont nog krimp

De producenten van bouwmaterialen hebben in mei een dagproductie gehaald die 6,7 procent hoger lag dan een jaar eerder. Vooralsnog vertonen de omzetten van de bedrijven een behoorlijke krimp.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert dat in de meeste bedrijfstakken de productie sinds vorige zomer stijgt. De doorsnee voorsprong op mei 2014 bedraagt 2 procent. De stemming onder de producenten is beter dan de laatste vier jaar gemeten. De ondernemers zijn vooral aanzienlijk positiever over de productie in de komende drie maanden.

Hoewel bij de fabrikanten van bouwmaterialen, inspelend op de stijgende vraag, de volumes toenemen, lag de omzet in mei 8,2 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De kassa’s rinkelen nog 4 procent onder het niveau van peiljaar 2010.

De producenten van rubbers en kunststoffen zijn de crisis weer te boven. Weliswaar lag de omzet in mei 1,3 procent onder het peil van een jaar eerder maar de omzet beweegt zich inmiddels een procent of 5 boven het niveau van 2010. De gemiddelde dagproductie oversteeg in m ei de volumes van twaalf maanden eerder met 6,6 procent.

De chemische industrie trapt duidelijk op de rem. De grondstoffen moeten in dollars betaald worden en dat verhoogt in het eurogebied de kosten flink. De gemiddelde dagproductie lag in het eerste kwartaal 8,1 procent onder het niveau van vorig jaar. In mei bedroeg de achterstand nog 3,5 procent. De omzet bleef in het eerste kwartaal ruim een vijfde achter en trekt slechts langzaam bij. In mei was de geldstroom 13,6 procent geringer dan in dezelfde maand vorig jaar.

De houtindustrie vertoont dit jaar duidelijk herstel. De gemiddelde dagproductie lag in de eerste drie maanden van dit jaar – ondanks zwak februari (+2,3 procent) – een tiende boven het niveau van vorig jaar. Sindsdien is de productiviteit alleen nog maar toegenomen. Mei zat 12,4 procent in de plus. De omzet beweegt zich licht boven het peil van 2010.

De stemming bij de Nederlandse fabrikanten steeg in juni tot het hoogste niveau in vier jaar. Ook in Duitsland – Nederlands belangrijkste afzetmarkt – is de stemming opperbest maar neemt het vertrouwen toch licht af.

Reageer op dit artikel