nieuws

Nieuwe afbouw-cao volgt spoor bouw-cao

bouwbreed Premium

Nieuwe afbouw-cao volgt spoor bouw-cao

Net als in de bouw worden ook in de afbouw de seniorendagen en enkele cao-fondsen afgeschaft en wordt de id-pas ingevoerd. Werkgeversorganisatie NOA en vakbonden zijn dat overeengekomen. Na een periode van moeizame onderhandelingen bereikten cao-partijen deze week eindelijk een principeakkoord over een driejarige cao. Onderdeel daarvan is een loonsverhoging van 6,5 procent voor de ongeveer 4500 werknemers in de afbouwbranche.

“We hebben moeilijke keuzes moeten maken”, zegt onderhandelaar Roel van Dijk van CNV Vakmensen over het bereikte resultaat. “Bijvoorbeeld als het gaat om de seniorendagen. Die maken plaats voor een nieuwe regeling, gericht op duurzame inzetbaarheid. Bovendien wordt van de werknemers meer flexibiliteit gevraagd en wordt de reiskosten- en reisurenregeling versoberd. Daar staat tegenover dat we weer een driejarige cao hebben, met een loonsverhoging van in totaal 6,5 procent.”

De Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) kan zich vinden in de stevige loonsverhoging, omdat door de andere cao-afspraken de loonkosten voor werkgevers per saldo zullen afnemen. Zij wijst daarbij onder meer op de versobering van de reiskostenregeling: een lagere maximale vergoeding en uitbreiding van de reistijd die voor rekening van de werknemers komt.

Ook zullen werkgevers straks minder overwerkvergoedingen hoeven uit te keren. Door verruiming van het dagvenster – straks van zes uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds – is pas sprake van overwerk als een werknemer in een periode van vier weken meer dan 150 uur heeft gewerkt.

De loonkosten dalen verder door verlaging van de leerlingensalarissen en door aanpassing van de loondoorbetalingsregeling bij ziekte.

De afbouwsector zal zich aansluiten bij de invoering van de id-pas door de bouwnijverheid. Volgens Van Dijk een belangrijke stap: “Iedere werknemer die actief is op de bouwplaats, ook een uitzendkracht of zzp’er, moet die pas kunnen laten zien. Dit kan helpen bij de naleving van de cao.”

Reageer op dit artikel