nieuws

Munitie geen gevaar voor Natura 2000

bouwbreed

Dertigduizend ton munitie uit de Tweede Wereldoorlog mag in de Oosterschelde opgeslagen blijven.

Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State. De explosieven liggen in het zogeheten Gat van Zierikzee. Het materiaal is tussen 1960 en 1967 gestort in een munitiestortplaats op een diepte van tussen 30 en 50 meter.

De Coöperatie Mobilisation for the Environment en Vereniging Leefmilieu verzochten het provinciebestuur maatregelen te nemen. Ze zijn bang dat de springstoffen gaan lekken en daardoor een risico vormen voor het Natura 2000-gebied Oosterschelde. Het provinciebestuur neemt geen maatregelen, omdat volgens hem geen vergunning nodig is voor het instandhouden van de stortplaats. Daarom is er geen reden om handhavend op te treden. De hoogste bestuursrechter is het met die redenering eens. De Raad van State tekent daarbij aan dat er sinds 1967 geen munitie meer is gedumpt in het ‘gat’. Er zijn bovendien geen aanwijzingen dat de explosieven lekken of anderszins een gevaar vormen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels