nieuws

Kant-en-klaar: ‘Voor de meeste kopers waren er gewoon te veel keuzes’

bouwbreed

Kant-en-klaar: ‘Voor de meeste kopers waren er gewoon te veel keuzes’

Het collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) begint inmiddels aardig ingeburgerd te raken. Het directe contact van aannemers met particuliere opdrachtgevers kan positief uitpakken, maar er moeten wel knopen worden doorgehakt. Dat merkt projectleider René Ammeraal van Smit’s Bouwbedrijf bij de bouw van Het Pakhuis.

“Blok 0” is een landstrook in de nieuwe Amsterdamse wijk Houthaven. Op negen kavels wordt daar door een aantal bouwgroepen – veelal een samenwerking van particuliere opdrachtgevers – verschillende appartementen, ateliers, studio’s en kleine bedrijfsruimten gebouwd. Het project Het Pakhuis wordt op een van die kavels gerealiseerd. Binnen het concept van 23 appartementen, drie herenhuizen en een studio, moet ook veel variëteit mogelijk zijn: de eigenaren kopen eigenlijk een cascowoning, die verder geheel naar wens kan worden aangepast. “In feite hebben we een contract met de bouwgroep voor het cascogebouw. Wat we voor de afzonderlijke woningen doen, regelen we per eigenaar afzonderlijk. Dat varieert enorm, van het bijna casco opleveren tot een volledige afbouw, en alles ertussenin.”

Die verschillen kunnen leuk zijn, maar het is wel zaak om de tijd in de gaten te houden. “Het viel achteraf wel tegen hoeveel tijd er voorbijgaat voordat kopers een beslissing nemen. Banken stellen strenge eisen, dus elke keuze moet met een offerte worden getoond. De kopers nemen hun beslissing pas als ze weten wat iets kost. Maar wij kunnen moeilijk afprijzen als we niet weten wat de kopers willen.”

Ammeraal heeft er wel van geleerd. “Ik denk dat het voor de meeste kopers gewoon te veel keuzes zijn wanneer je het helemaal vrij laat. Je kan toch het beste een beperkt aantal opties geven met duidelijke prijzen. Uiteindelijk zie je dat er toch heel veel dezelfde keuzes worden gemaakt.”

Dat heeft ook te maken met de technische beperkingen van een appartementengebouw. “Soms weet je pas of je ergens een keuken kan maken, als het duidelijk is waar de bovenbuurman de badkamer wil hebben. Daarnaast hebben we bepaalde wensen niet kunnen honoreren, omdat ze gewoon in strijd zijn met de omgevingsvergunning.”

Projectgegevens

Project: Nieuwbouw appartementen Amsterdam

Opdrachtgever: Cpo/Homemade

Aannemer: Smit’s Bouwbedrijf BV

Ontwerp: Heren 5 architecten

Bouwtijd: 12 maanden (casco)

Bouwsom: Ca. 4 miljoen euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels