nieuws

Erman Ilıcak, de grote man achter de expansiedrift van Renaissance

bouwbreed

Erman Ilıcak, de grote man achter de expansiedrift van Renaissance

Formeel is het de Turkse bouwer Renaissance Construction die achter Ballast Nedam aanzit. Maar bekend is dat topman Erman Ilıcak van Rönesans Holding, zoals de Turkse naam luidt, erachter zit.

De overname past in de strategie van Ilıcak om in de top tien van de wereld te komen met zijn bedrijf dat in twintig landen actief is. Nu staat het in de lijst van Engineering News Report (ENR) op plek 53 van de internationaal opererende bedrijven. “Renaissance is in 1993 opgericht om aannemers uit te dagen die de werkelijke noden van hun klanten negeren, die geen belang hechten aan hun eigen werknemers en die op de rem staan om hun verantwoordelijkheden tijdig te nemen”, zo zei hij zelf over zijn bedrijf in december vorig jaar ter gelegenheid van de 22ste verjaardag van het bedrijf.

Het zegt iets over de levenshouding van de man die aan de universiteiten van Wenen en Minnesota zijn economische en bestuurlijke opleidingen genoot. Dat is ook terug te vinden in het bedrijf zelf, waar jaarlijks in Istanbul een grote personeelsdag wordt georganiseerd. Dit om personeel tevreden te laten zijn en zo beter te laten presteren.

De overname van Ballast Nedam is niet de eerste van Renaissance Construction in West-Europa waar de zuster van Ilıcak, Ipek, de dagelijkse leiding heeft. Zo werd in 2013 de Zwitserse dochter van de Oostenrijkse bouwer Alpine Group overgenomen. Daarmee haalde het bedrijf de bouw van de Gotthard-spoortunnel in huis. Vorig jaar namen de Turken driekwart van de aandelen Heitkamp over, waarmee het bedrijf kennis van complexe infrawerken als dammen en bruggen werd binnenhaalde. Heitkamp is ook in Nederland geen onbekende. In 2006 nam Heijmans de railpoot over om die in 2009 weer af te stoten. Intussen gaat Ilıcak rustig verder met de uitbouw van zijn imperium dat hij vanuit het niets eigenhandig heeft opgebouwd. Met een door Forbes geschat vermogen van 2 miljard dollar kan hij een stootje velen.

Rusland

De ambitie blijkt ook uit de projecten die worden uitgevoerd. De langste tunnel, de hoogste wolkenkrabber van Europa, de Federatie Toren in Moskou, de eerste wolkenkrabber in Turkije die Leed Platina kreeg, de Renaissance Toren in Istanbul waar het bedrijf zelf ook gevestigd is. Maar daarnaast ook nog vele projecten in twintig landen waar het bedrijf met zo’n 30.000 werknemers actief is. Dat is van oudsher in Rusland, waar het bedrijf is opgericht. Maar daarnaast in vele landen in het Midden-Oosten en Afrika en landen als Kazachstan en Turkmenistan. En nu dus in toenemende mate in West-Europa waar via acquisities en joint ventures de markt wordt bewerkt.

Ilıcak toont zich behoorlijk trots op wat hij sinds 1993 met zijn bedrijven heeft gepresteerd. Vele vrienden van het bedrijf zien het als een rolmodel van wat gepresteerd kan worden. Dat schept verplichtingen. “Dat betekent dat we van nu af aan een grotere verantwoordelijkheid hebben en verantwoorder en voorzichtiger moeten werken, omdat we niet alleen aan onszelf en onze dierbaren moeten denken, en aan allen die ons vertrouwen en die voor zichzelf en hun dierbaren gebouwen hebben gekocht die wij hebben gebouwd”, zegt hij daarover.

In die omgeving moet, als de aandeelhouders akkoord gaan, Ballast Nedam opereren en de zware jaren met ellende en verliezen vergeten.

Reageer op dit artikel