nieuws

‘Bouwbesluit rijp voor gezondheidsnormen’

bouwbreed Premium

Het is tijd voor gezondheidsnormen met echte prestatie-eisen in het Bouwbesluit. Zo reageert Jan Willem van de Groep op de waarschuwing van bouwbioloog Beate Bouwman. “Eentje voor vocht, fijnstof, emissies, licht, geluid, temperatuur en CO2.”

Bouwman stelde vandaag in Cobouw dat woningen en gebouwen een bedreiging beginnen te vormen voor de volksgezondheid, door een te eenzijdige focus in de bouwpraktijk op energiebesparing. Van de Groep is het daar in grote lijnen mee eens. “Maar, mij hoor je niet zeggen dat nieuwe woningen ongezonder zijn dan bestaande woningen. En dat we nu ongezond zouden wonen vind ik overtrokken. Aan de andere kant durf ik echter ook niet hardop te zeggen dat nieuwbouwwoningen gezond zijn. In dat opzicht behoeft dit vraagstuk wel de nodige aandacht.”

Stapelen losse maatregelen

Prestatie-eisen in het Bouwbesluit hangen nu te veel als los zand aan elkaar, signaleert Van de Groep. “Nu maakt men allemaal losse berekeningen voor energiebesparing en ventilatie terwijl die van grote invloed zijn op elkaar. We stapelen dus losse maatregelen. Kijk bijvoorbeeld naar ventilatie: in het Bouwbesluit staat alleen dat er een bepaalde hoeveelheid kubieke meter lucht moet worden ververst. In de praktijk gaat dat vaak mis met al die rare ventilatiemethodes die daar onder hangen. Mensen plakken systemen dicht in verband met discomfort of zetten ze uit vanwege de herrie en dat soort dingen. Je zou dus meer moeten kijken aan welke gezondheidsprestaties een woning zou moeten voldoen en de vereiste resultaten niet moet laten afhangen van menselijk gedrag.”

De ‘Greenspirator’ meent dat het ministerie van Binnenlandse Zaken openstaat voor de discussie over gezondheidsnormen en het de bedoeling is dat die in het nieuwe Bouwbesluit komen te staan. Ingewikkeld hoeft dat helemaal niet te zijn, stelt hij bouwprofessionals gerust: “Met de huidige technologie is het vrij makkelijk om prestaties rondom CO2, fijnstof, vocht of de emissies die bepaalde bouwmaterialen loslaten, te meten.”

Bouwlobby

Toch voorziet hij dat de bouwlobby “de kont tegen de krib zal gooien”. “In de bouw zal dit al gauw als kostenverhogende post worden gezien, terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Als je gezondheid ziet als onderdeel van je engineeringstaak kun je relatief goedkoop gezonde huizen maken. Het kost allemaal niks en het is allemaal meetbaar.” 

Van de Groep beschouwt woningen als ‘geconditioneerde lucht met een schil eromheen’. Gezond bouwen is in Nederland lastiger vanwege de relatief koude winters, benadrukt hij: “In de lente, de zomer en de herfst kun je prima een raam open zetten. In Nederland moeten we huizen echter vooral ook ontwerpen op de lage temperaturen. Daar zit hem de kneep, want ook in die drie wintermaanden willen mensen comfortabel wonen. Er zullen vast al goede woningen worden gebouwd, maar de vraag waar de sector nu voor staat, en wat mij betreft dus niet primair de overheid is: hoe krijg je een oplossing die voor iedereen betaalbaar is? Momenteel zitten we midden in deze integrale zoektocht.”

Bouwmaterialen die ademen

In het meer toepassen van ademende bouwmaterialen, zoals schapenwol, gelooft Van de Groep niet. “Het is allemaal prachtig, maar niet te betalen voor tachtig procent van de Nederlandse bevolking. Maar we zullen wel op zoek moeten naar bouwsystemen waarin veel natuurlijke of biobased-materialen zijn verwerkt. Dat wordt alleen betaalbaar als je volume creëert.”

Bouwbioloog Bouwman stelde ook dat de focus van de Stroomversnelling te veel gericht is op energiebesparing en niet op gezondheid. Van de Groep bestrijdt dat: “Bouwers moeten in dat programma ook gewoon zorgen voor comfort en een goed binnenmilieu, daar worden prestatiegaranties voor afgegeven. Doen ze dat niet, dan zijn ze het haasje.”

Lees hier het interview met Bouwman: ‘Energiebesparing bedreigt volksgezondheid’

Reageer op dit artikel