nieuws

Blog: Rutte is mijn woningmarktheld

bouwbreed Premium

Soms mis ik Barbara Visser. Eventjes was zij de woningmarktwoordvoerder van de VVD. Toen was er het afscheid zonder afscheid. Ineens kreeg ik te maken met Kamerlid Roald van der Linde, ook een aardige vent trouwens.

Overigens snap ik het best hoor Barbara, dat je naar infrastructuur en milieu ging. Die woningmarkt was op een gegeven moment wel af. Weinig eer aan te behalen. Tijd voor een ander station, voor nieuwe vrijheid en creativiteit.

 

 Ik ontmoette Barbara op haar kamer op het brandgevaarlijke Binnenhof. Het was half vijf, de avond begon te vallen. Ze deed me denken aan een Amerikaanse tv-presentatrice. Opvallende verschijning, donkere ogen. Uit Kroatië. Van voorbije oorlogen, Alpenruggen, de revolutie en de azuurblauwe Adriatische Zee.

Communistisch systeem

Maar zonder weg te dromen of af te dwalen, hadden we een onderhoudend gesprek over de Hollandse woningmarkt. Daar had zij in 2013 net kennis mee gemaakt. Barbara dacht ‘als relatieve buitenstaander’: “Wat is dit voor verschrikkelijk communistisch systeem? Qua planologie, uitgifte en qua prijsbepaling. Of het nu koop is of huur. Te veel overheidsbemoeienis. Zo onoverzichtelijk. Het is te zot voor woorden dat we voor een huurhuis niet de prijs vragen die het waard is. En dat we op de koopmarkt geen invulling kunnen geven aan de vraag, waarvan we weten dat die er is.”

Dáárom mis ik Barbara. Stef Blok, ook een geschikte vent hoor, is een stuk droger. Ik kan best om hem lachen af en toe, en ik bewonder zijn rechte rug, maar ik mis spontaniteit, intuïtieviteit. Voor Roald van der Linde geldt dat ook wel een beetje. Nét iets te serieus misschien voor een liberaal.

“Ho eens even Van Belzen. Het gaat hier ook over serieuze zaken”, hoor ik u denken. “Die woningmarkt is belangrijk voor iedereen.” Of zoals menig woonminister in het verleden stelde: “Iedereen woont.”

Hoofdpijn van regels

 De woningmarkt is verzwaard door regels. Persoonlijk krijg ik hoofdpijn van onbegrijpelijke pensioenformulieren en woningtaxatierapporten. En ook van al die regeltjes die ondernemen, laat staan denken, verhinderen. Daarom begrijp ik ook helemaal niets van de brandbrief van corporaties, bouwers, architecten en andere bouwers aan minister-president Rutte. Boodschap? “Pas nou op met die hervorming bij Binnenlandse Zaken.”

Dit zijn allemaal werknemersorganisaties die steunend en puffend het leven doorgaan, vanwege al die regeltjes. Mis ik hier soms iets? 

 

Ja, Barbara Visser!

Hoewel. Rutte en Blok beschouw ik ook als woningmarkthelden. Zij laten de woningmarkt eindelijk een markt zijn. Opdat er een eerlijk debat ontstaat tussen consument en bouwer. Opdat bouwers weer gaan doen waar ze goed in zijn. Oplossingen verzinnen voor problemen die er gisteren nog niet waren.

P.S. Dat Bouwbesluit kan wel degelijk een stuk dunner.

Thomas van Belzen is onderzoeksjournalist en politiek verslaggever van Cobouw. In deze blogserie ‘De klant is woning’ onderzoekt hij of de Nederlandse woonconsument tevreden is en wat hij verwacht van bouwers. Wilt u reageren op deze blog? Mail dan naar t.v.belzen@cobouw.nl of reageer via Twitter @ThomasvanBelzen

Reageer op dit artikel