nieuws

Aannemer zet zonnepanelen al in werkplaats op dak

bouwbreed Premium

Aannemer zet zonnepanelen al in werkplaats op dak

Aannemer Roosdom Tijhuis monteert al in zijn werkplaats zonnepanelen op de dakkappen voor woningen in de nieuwbouwwijk Rijswijk-Buiten. Deze vorm van prefab moet de beschadigingen aan zonnepanelen voorkomen tijdens de montage op locatie.

 

Zonnepanelen kunnen snel beschadigen wanneer ze op locatie worden uitgepakt en op het dak worden gemonteerd. Groothandel en importeur Klimaatgarant Solar uit Ridderkerk brengt zijn inbouwzonnepanelen daarom naar de dakkapfabriek van Roosdom Tijhuis. Daar wordt op het dak een waterkerende plaat uit HDPE aangebracht. Op deze plaat worden de montage-ankers, rails en zonnepanelen geplaatst. In voorkomende gevallen kan de aannemer het werk combineren met het installeren van een dakraam van Velux of Fakro.

Zwaarder

Voorzien van zonnepanelen worden de dakkappen zwaarder dan gebruikelijk, zegt Bart Wansink. “Vier panelen maken een dak ruim 100 kilo zwaarder.” De directeur van Klimaatgarant Solar ziet daar weinig bezwaar in. In de fabriek en op de locatie worden de kappen met een kraan verplaatst.

Het grote voordeel zit wat hem betreft in de relatieve onzichtbaarheid van de zonnepanelen. Het dak blijft egaal vlak omdat de panelen niet uitsteken. De panelen blijven op hun beurt heel en schoon. Op de locatie hoeven alleen de elektrische aansluitingen te worden gemaakt. Wansink ziet ook mogelijkheden om zonnecollectoren op dezelfde manier nagenoeg onzichtbaar op een dak aan te brengen. In de praktijk is dat volgens hem nog niet geprobeerd omdat zonnecollectoren duurder zijn dan zonnepanelen waardoor er relatief weinig vraag naar is.

Reageer op dit artikel