nieuws

Aanbod bestaande woningen stijgt tot boven de 200.000

bouwbreed

Aanbod bestaande woningen stijgt tot boven de 200.000

Het aanbod van de bestaande woningen is in juli gestegen tot boven de 200.000. Na drie kwartalen van daling neemt de keuze voor de kopers weer toe.

Makelaarsorganisatie Dynamis verwacht dat ondanks de krappere financieringsmogelijkheden de verkoopcijfers in de tweede helft van het jaar verder zullen toenemen. De stijgende vraag wordt vooral veroorzaakt door de herstellende economie en het toenemende consumentenvertrouwen. Aannemelijk is dat de prijzen voorlopig licht omhoog zullen blijven gaan.

Per 1 juli stonden 200.104 woningen te koop, een kleine 1700 meer dan drie maanden eerder. Halverwege het jaar konden de kopers kiezen uit 52.450 appartementen. De etagewoningen zijn het enige segment (-1,2 procent) waarvan het aanbod sinds het eerste kwartaal afnam. Gelokt door de hogere prijzen steeg het aantal vrijstaande woningen dat te koop staat met 2,1 procent tot 60.446.

Volgens Dynamis worden niet alleen de woningen weer duurder maar stijgt ook de vierkante meterprijs. In het tweede kwartaal werd in doorsnee 1894 euro neergeteld voor een meter woonruimte. Een jaar eerder gingen de meters voor 56 euro minder van de hand. De prijs van een appartement steeg per meter met 66 euro tot 2066 euro. Vrijstaande woningen zijn nauwelijks duurder (2060 euro per meter). Hun prijs nam afgelopen jaar toe met (slechts) 44 euro per meter.

Per 1 juli daalde het grensbedrag van de Nationale Hypotheek Garantie van 265.000 tot 245.000 euro. Bovendien nam op dezelfde datum het maximale bedrag dat banken mogen verstrekken af. De verhouding van de waarde van de woning ten opzichte van de hoogte van de hypotheek zakt geleidelijk naar 100 procent in 2018. Door al die factoren wordt geld lenen moeilijker gemaakt. Desondanks vertoont de woningmarkt volgens Dynamis steeds meer dynamiek. Voor de doorsnee woning werd 1 juli 1500 euro meer gevraagd dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel