nieuws

‘We willen groeien, maar niet in de traditionele wereld’

bouwbreed

‘We willen groeien, maar niet in de traditionele wereld’

Cofely Nederland wordt steeds minder afhankelijk van de ‘traditionele’ installatiemarkt, stelt bestuursvoorzitter Han Blokland tevreden vast. Al heeft hij nog wel wat wensen. “We willen groeien.”Hoe kijkt u naar de Nederlandse markt?


“De markten waarin wij werken, industrie, utiliteitsbouw en infra, zijn zonder uitzondering enorm competitief.”

U bent niet tevreden?

“Ons winstcijfer gaat al vijf jaar omhoog. Dat is op zich goed. De winstmarges zijn in de markten waarin wij actief zijn nog veel te laag.”

Is er een markt waar het nog wel goed geld verdienen is?

“Er zijn wat verschillen. De projectenmarkt blijft onveranderd zeer competitief, en in het bijzonder de utiliteitsmarkt. Dat geldt minder voor onderhoud en beheer en de industrie. Dan praat je wel over verschillen van een paar tienden van procenten. De brutomarge staat overal onder druk. Er wordt nog altijd te laag ingeschreven. Dat geldt over de hele linie.”

Hoeveel wilt u zakken in prijs?

“Daar kan ik geen antwoord op geven. Dat verschilt per klant, per project en per markt.”

Maar flink onder de kostprijs inschrijven, daar doet u niet aan mee?

“Neen, dat klopt. Ik ga niet zeggen dat we nooit in de min eindigen bij projecten. We zorgen er wel voor dat we nooit een project onder kostprijs aannemen. Mede hierdoor, en het feit dat we onze kosten in de hand hebben en geen grote zeperds hebben gehad op projecten, hebben we 2014 keurig kunnen afsluiten.”

Hoe lukt u dat?

“Als Raad van Bestuur kijken we goed welke projecten we aannemen, en we hebben een uitstekende verbinding met de operatie. Daarenboven hebben we al een jaar of vijf een tenderboard. Alle werken boven de 2,5 miljoen euro moeten daar eerst langs. Die grens is bewust zo laag. We moeten elkaar scherp houden.”

Tegen wie neemt u het op in de markt?

“Zoveel partijen. Branchegenoten als Imtech, Spie en BAM Techniek, maar ook kleinere spelers. Wij worden nog te vaak onterecht geschaard onder de installatiebranche, echter, ons concurrentieveld wordt steeds breder. We komen al bedrijven tegen in facility management of in de automatisering.”

U wordt steeds minder installateur?

“Het blijft natuurlijk onderdeel van onze activiteiten. We gaan een steeds grotere rol spelen in de gehele bouwketen. Van basic design tot langetermijnonderhoud. Bovendien zijn we bij bouwprojecten steeds vaker als hoofdaannemer actief. Nog wel vaak samen met een bouwpartij.”

Zijn er nog markten waar Cofely groter wil worden?

“We willen groeien, maar niet in de traditionele wereld. We richten ons meer op digitalisering, ICT, facility management en services en onderhoud.”

Er zijn overnameplannen?

“Het is niet iets waar we dagelijks mee bezig zijn. We zijn op een rustige manier aan het kijken of er geschikte partijen zijn.”

Hoe groot moet zo’n bedrijf zijn?

“Daar doe ik geen uitspraken over. Het gaat uiteraard niet over pappa- en mammabedrijven.”

Eerder dit jaar werd Cofely genoemd in mediaberichten over een onderzoek van de Duitse justitie naar vermeende illegale prijsafspraken, valse facturen en omkoping. Hoe staat het daarmee?

“Daar reageer ik niet op. Het enige wat ik kan zeggen is dat Cofely Nederland hier niet bij betrokken is. Verder verwijs ik naar ons hoofdkantoor in Parijs.”

Heeft het bedrijf er last van? Het zijn serieuze beschuldigingen.

“Wij gaan daar op een gepaste manier mee om.” 

                                                                  


Cofely Nederland is een technisch dienstverlener met het hoofdkantoor in Bunnik, met een omzet van circa 1,1 miljard euro in 2013. De onderneming stond daarmee op de tweede plaats in de Cobouw50-lijst met grootste installatiebedrijven. De omzet van Cofely in Nederland is echter hoger dan Imtech, de nummer één.In 2014 telde Cofely in Nederland circa zesduizend medewerkers en behaalde een omzet van bijna 1,2 miljard euro. Het concern is onderdeel van het Franse ENGIE (voorheen GDF SUEZ), dat in 2014 goed was voor een omzet van 74,7 miljard euro.

Reageer op dit artikel