nieuws

Verzet tegen regels bodemschatten

bouwbreed Premium

Verzet tegen regels bodemschatten
Marktpartij mag onwillige grondeigenaar onteigenen

De regels voor archeologie maken nieuwe ontwikkelingen onnodig duurder. Daarvoor waarschuwt de Neprom, de vereniging van ontwikkelaars.

Gemeenten mogen gronden een ‘archeologische dubbelbestemming’ geven. Pas na extra onderzoek mag er dan gegraven of gebouwd worden. Die onderzoeken leven vaak echter nauwelijks iets op, signaleert de Neprom. De vereniging vindt dan ook dat een locatie alleen de status dubbelbestemming mag krijgen wanneer er vooraf duidelijke aanwijzingen zijn dat er historische schatten op de bouwbestemming aanwezig zijn. “Wij erkennen het belang van bescherming van archeologische monumenten, maar op deze manier zijn de onderzoekslasten disproportioneel en te hoog”, meldt de Neprom.

De Tweede Kamer vergadert vandaag over de Omgevingswet.

Reageer op dit artikel