nieuws

Verdere afname van installatiebedrijven

bouwbreed

Verdere afname van installatiebedrijven

Het aantal bedrijven in de installatiesector is opnieuw afgenomen. In het eerste kwartaal waren er 7983 ondernemingen in de sector. Vorig jaar stond de teller op 8014.

Meer dan de helft van de installatiebedrijven heeft één tot vijftien werknemers, blijkt uit cijfers van opleidings- en ontwikkelingsfonds Otib. Zo’n 40 procent van de ondernemers geldt met zestien tot honderd werknemers als middelgrote onderneming. Bijna vijfhonderd bedrijven hebben meer dan honderd werknemers. Hier werkt wel 50 procent van alle werknemers. De installatiesector telt momenteel 119.869 werknemers in loondienst. Het aantal werknemers in loondienst daalt al jaren. In 2012 stond de teller nog op ruim 131.000 werknemers. Naar schatting zijn er momenteel bovendien circa 7800 zzp’ers.

Vergrijzing

Bijna de helft (49 procent) van de bedrijven betreft een elektrotechnisch bedrijf, 47 procent is een installatietechnisch bedrijf, en 4 procent staat te boek als een koudetechnisch bedrijf. Uit de cijfers van Otib blijkt ook dat de branche steeds verder vergrijst. De gemiddelde leeftijd van werknemers in de installatiebranche was in 2014 40,3 jaar, 3,5 jaar ouder dan tien jaar eerder. Het aantal 55-plussers, 14,3 procent van het totale personeelsbestand, is niet veel hoger dan het landelijk gemiddelde.

In vergelijking met andere branches zijn er ook relatief weinig niet-westerse allochtonen (6,2 procent) en vrouwen (10 procent) werkzaam.

Installatiebedrijven die zijn aangesloten bij branchevereniging Uneto-Vni waren in 2013 goed voor een omzet van 12,7 miljard euro, een daling van 1,3 miljard ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2012 stond de teller nog op 16 miljard euro. Ongeveer 40 procent van de totale omzet van de sector komt uit nieuwbouw, 33 procent uit renovatie en 27 procent uit onderhoud. Hoe kleiner de bedrijven, hoe groter het deel van de omzet dat uit renovatie en onderhoud komt.

Utiliteitsbouw, zo blijkt uit de cijfers, is nog altijd de belangrijkste markt voor technisch dienstverleners. In 2013 waren kantoren, scholen en bedrijfsgebouwen goed voor ongeveer de helft van de omzet van de sector. De andere helft bestaat uit woningbouw, industrie en infra.

Bekijk hier de factsheet profiel installatiebranche 2015 

Bekijk hier de factsheet diversiteit installatiebranche 2015 

Reageer op dit artikel