nieuws

V-folie benut lekwarmte in kruipruimte

bouwbreed

V-folie benut lekwarmte in kruipruimte

Met een V-vormige folie die wordt gekoppeld aan thermokussens, claimt Tonzon de warmte te benutten rond CV-buizen die anders verloren gaat in kruipruimten.

De buizen van de verwarmingsinstallaties van Nederlandse woningen lopen vaak door de kruipruimte. Veel van de warmte die zij transporteren gaat onderweg verloren, zelfs wanneer deze buizen goed worden geïsoleerd met buisisolatie. Een deel verdwijnt door uitstraling, een ander deel doordat, door geleiding, de lucht rondom de buizen wordt opgewarmd.

Om de stralingswarmte te onderscheppen bracht Tonzon al eerder een speciale bandagefolie op de markt die om de buizen wordt gewikkeld. De folie kaatst de stralingswarmte terug de buis in, waardoor CV-water veel warmer boven de vloer komt. Maar de warmte die door geleiding de lucht rondom de buizen opwarmt gaat desondanks nog steeds verloren.

Het bedrijf uit Enschede, bekend van de dunne isolerende foliekussens onder vloeren, lanceert een product waarmee de warmte rondom de buizen wordt geleid. Om de CV-buizen komt een folie in V-vorm dat aan de boven gelegen thermoskussens wordt gekoppeld. De CV-buizen warmen de lucht onderin de V op. Deze warme lucht stijgt op, verwarmt de onderkant van het Thermoskussen, dat de warmte weer doorgeeft aan de lucht aan de andere kant. Deze warme lucht stijgt ook weer op en verwarmt de volgende laag folie van het kussen. Uiteindelijk komt de warmte bij de onderkant van de vloer, waar het door geleiding naar de bovenkant wordt getransporteerd. Infraroodmetingen laten zien dat het principe werkt.

 

Infraroodmetingen laten zien dat de V-folie rondom de verwarmingsbuizen de warmte effectief onderschept en laat opstijgen.

Tonzon lanceerde al in 1980 de Thermokussens om stralingswarmte van woonkamers die door de vloer naar beneden weglekt vast te houden. Directeur Ton Willemsen spreekt steevast van het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld, vergelijkbaar met een flexibele thermosfles.

Door de bijzonder isolerende eigenschappen maakt het een beganegrondvloer nog warmer dan de lucht vlak boven de vloer. Het effect verkort het stookseizoen en zorgt voor een gelijkmatiger klimaat in de woonkamer.

Willemsen tamboereert ook graag dat er voor productie, transport en montage van zijn isolatiesystemen weinig materiaal en energie nodig is. Doordat de kussens opgevouwen worden tijdens transport en opslag wordt er niet nodeloos lucht vervoerd, zoals bij veel andere isolatiematerialen het geval is. Sinds de oprichting leverde Tonzon vloerisolatie voor zo’n 200.000 woningen.

Reageer op dit artikel