nieuws

Transformatieplein: Bijzondere transformaties moeten wonderlijke projecten opleveren

bouwbreed

Transformatieplein: Bijzondere transformaties moeten wonderlijke projecten opleveren

Twee gevangenissen en een kantoor in een zeewering. Die drie projecten stonden woensdag op het pitch-programma van het Transformatieplein. De inzendingen: onder meer een koepelvormig omniversum waarin je je virtuele zelf tegenkomt, een vrijwilligersorganisatie op een A-locatie en een Health Hub in een onmogelijk geacht gevangenispand in een krimpgebied.

Op het programma stonden penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht, de koepelgevangenis in Arnhem en het voormalige kantoorgebouw van de Vaarwegmarkeringsdienst in Scheveningen. Gebouweigenaar Rijksvastgoedbedrijf kreeg vijf transformatievoorstellen voorgeschoteld.

Het Eindhovense architectenbureau Van Aken pitchte op PI Overmaze, dat door zijn omvang (23.000 vierkante meter) en geïsoleerde ligging in een krimpgebied als lastig wordt beschouwd. De experts van Rijksvastgoedbedrijf, financieel dienstverlener Fakton en de FGH Bank echter merkten Van Akens toepassing aan als zeer veelbelovend. Van Aken verbindt het gebouw met de naastgelegen hotelschool en met de agrarische en culinaire cultuur van Limburg. DSM, de hogeschool van Maastricht en de universiteit van Leuven, iedereen kan een aandeel krijgen in de ‘Health Hub’. Het telen, verwerken, eten, bestuderen en genieten van voedsel verbindt vele organisaties. Daardoor wordt de plek geen eiland, maar juist een magneet. Studenten, culinair enthousiastelingen of andere tijdelijke bewoners bevolken de cellen.

Van Aken pitchte ook op de koepelgevangenis in Arnhem met een idee voor een beleveniscentrum waar menen zichzelf kunnen ervaren in de virtuele wereld. Het plan is gebaseerd op het panoptische principe van de koepel, waardoor vanuit het midden het gehele gebouw is te overzien. De bezoeker komt binnen vanuit een tunnel en ziet op een groot, bol, wit scherm wat over hem te vinden is op internet. Ook in de cellen zijn belevenissen. Dit kunnen mooie plekken op aarde zijn, of meer over het zelf. De experts hadden moeite de financiering voor zich te zien. Toen dagvoorzitter Thomas van Belzen, redacteur politiek van Cobouw, begon over proefdraaien, crowdfunden en virtuele placemaking, haalde iedereen opgelucht adem.

 

Van Aken tovert de koepel van de gevangenis in Arnhem om in een belevingscentrum waar de bezoeker zijn virtuele zelf meer dan levensgroot tegenkomt, weergegeven op een wit scherm dat de hele koepel beslaat.

De Zwarte Hond wil de Koepel omtoveren in een energiecentrum. Hiermee speelt het Rotterdamse architectenbureau in op wensen van de gemeente Arnhem. Het vindt verbinding met het naastgelegen Arnhems Buiten, waar grote energieregelateerde bedrijven zijn gevestigd in het energy business park. De Koepel biedt ruimte aan cultuur, educatie en experiment. Het bureau wil het complex organisch ontwikkelen. Ook hier hadden de experts financiële twijfels, omdat de Koepel tenminste 5 ton per jaar kost aan onderhoud, plus de investering van de aankoop.

De laatste pitchers, de architectenbureaus Oeverzaaijer en Architectenforum, vernamen een week geleden de inhoud van de nota van uitgangspunten voor de aanbesteding van hun project. Dit maakte de voorstellen voor een kantoorgebouw aan de Scheveningse zee eigenlijk al bij voorbaat achterhaald, met name doordat er ineens drie verdiepingen bovenop mochten komen, terwijl het noordelijke gedeelte van het pand moet worden afgebroken.

Architectenforum gebruikte de laatste dagen voor de pitch om deze volumeverschuiving te verwerken in zijn presentatie en kwam zo toch nog met een behoorlijk up-to-date voorstel voor een hoogwaardig longstay-hotel annex appartementencomplex. Deze typologie, die in Nederland weinig bekend is, levert in het buitenland tot 200 euro per kamer per nacht op.

Het plan van Oeverzaaijer uit Amsterdam gaat over inbedding in de omgeving. Scheveninger Chris Zwiers weet dat museum Muzee en theatergezelschap De Appel zijn gehuisvest in slecht vindbare panden die goed zijn te transformeren naar woningen. Zo snijdt het mes aan vele kanten: de culturele organisaties krijgen een betere plek, de gemeente kan geld terugverdienen met de vrijkomende gebouwen, en Scheveningen zet zich beter op de kaart. Oeverzaaijer kiest voor sloop en nieuwbouw, de verdiepingen bevatten appartementen die de businesscase moet vlot trekken.

Alle experts loofden dit plan en zagen eigenlijk niet waarom de nota van uitgangspunten roet in Zwiers’ eten zou strooien. Zeker niet bleek dat marktpartijen hem al hadden benaderd voor de uitvoering.

Transformatieplein 2015

Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect houden op de vakbeurs Provada het Transformatieplein. Dit event biedt een scala aan activiteiten rond kansrijk leegstaand vastgoed. Zo pitchen achitecten transformatievoorstellen voor zes transformatieprojecten. Deze lichtten zij op de beurs toe. Wij verslaan deze pitches in twee delen; de gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf in dit artikel, gisteren de Rotterdamse.

Reageer op dit artikel