nieuws

Te weinig geld voor onderhoud molens

bouwbreed

Te weinig geld voor onderhoud molens

Geldgebrek bedreigt historische wind- en watermolens.

Jaarlijks komen de eigenaren van dit type vastgoed 5 miljoen euro tekort om hun bezit te onderhouden en te restaureren. Dat blijkt uit rapport ‘Molentoekomst’ dat de vereniging De Hollandsche Molen openbaar heeft gemaakt.

De samenstellers van het rapport baseren zich op interviews met bijna tweehonderd eigenaren van molens. In totaal zijn er in Nederland zo’n 1200 historische wind- en watermolens. Om deze te kunnen behouden is geld niet voldoende. Jaarlijks zijn er vijfhonderd extra vrijwilligers nodig. Daarnaast is het noodzakelijk dat moleneigenaren uiteenlopende activiteiten ontplooien om hun bezit draaiende te houden, bijvoorbeeld door een winkel te beginnen. De vereniging wil dat de overheid meer subsidie geeft voor het behoud van molens.

Reageer op dit artikel