nieuws

Systeem stemt opwekken en verbruik van groene stroom op elkaar af

bouwbreed

Systeem stemt opwekken en verbruik van groene stroom op elkaar af

Door hun onvoorspelbaarheid zorgen zon- en windenergie afwisselend voor overschotten en tekorten op het elektriciteitsnet. Start-up bedrijf Peeeks heeft een systeem ontworpen dat sommige apparatuur bij de gebruikers afhankelijk van de stroomprijs aan- of uitschakelt.

Veel bedrijfsprocessen, zoals pompen, koelen en verwarmen kunnen zonder nadelige effecten kort worden uitgesteld of vervroegd. Door die processen beter af te stemmen op de actuele stroomprijs, is Peeeks in staat ze efficiënter in te zetten op de energiemarkt. De besparingen in energiekosten kunnen daardoor wel oplopen tot 40 procent van hun energiekosten.

Ook voor energiebedrijven is dat volgens Peeeks interessant. Die kunnen op deze manier de voorspelbaarheid van het stroomverbruik van klanten vergroten. Begin deze week maakte Eneco bekend dat het daarom een belang neemt in het jonge Delftse bedrijf. Peeeks stelt Eneco in staat voordeliger in te kopen op de energiemarkten en zijn klanten te helpen met besparen.

Getest

In korte tijd ontwikkelde Peeeks het systeem dat real-time de energieprijzen monitort én kan besluiten of en hoelang apparatuur verantwoord aan- of uit- kan worden gezet. Het systeem is inmiddels met succes in de praktijk getest. Door de participatie van Eneco kan Peeeks het systeem verder uitbouwen en vermarkten en zo het Nederlandse elektriciteitsnet beter voorbereiden op de energietransitie. “Naast een financiële injectie krijgen we nu ook toegang tot het netwerk en de expertise van Eneco. Dat biedt ons een enorme meerwaarde”, aldus David Beijer van Peeeks.

Het team achter Peeeks bestaat uit mensen die eerder verantwoordelijk waren voor de start-up Epyon, de ontwikkelaar van snelladers voor elektrische auto’s die in 2011 werd overgenomen door ABB. Peeeks is gevestigd in YES!Delft, de incubator die gelieerd is aan onder andere de TU Delft. Peeeks is de tweede in Yes!Delft gevestigde start-up waarin Eneco participeert. Eerder nam het een belang in Nerdalize, dat computerservers bij mensen thuis installeert en daar complexe rekenopdrachten laat uitvoeren. Aan de data kunnen de mensen niet komen, maar de warmte die de servers afgeven, krijgen ze gratis geleverd. Sinds maart dit jaar loopt een eerste pilot bij vijf huishoudens.

Reageer op dit artikel