nieuws

Stabilisatie bankroeten in de bouw

bouwbreed Premium

Stabilisatie bankroeten in de bouw

Het aantal faillissementen in de bouw is gestabiliseerd. In mei gingen 52 bedrijven in de sector over de kop, een maand eerder 53, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal, eenmanszaken meegeteld, sloten in mei 67 ondernemingen in de sector hun deuren. Een maand eerder waren dat er nog zeventig. De bouw is daarmee na de veel grotere sectoren handel en de financiële dienstverlening de bedrijfstak met de meeste faillissementen. Relatief gezien is de bouw één van de branches waarin de meeste bedrijven failliet zijn gegaan.

De afgelopen maanden gingen onder meer Hofman Constructies, Van Halteren Infra en deuren- en kozijnenfabrikant Doorwin failliet. Mede daardoor stapelde het aantal niet betaalde rekeningen in de bouw zich op, blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius. Die stelde onlangs vast dat de waarde van de bouwgerelateerde claims in de eerste maanden van het jaar flink is toegenomen. De waarde van de bouwclaims die Atradius in maart ontving lag 37 procent hoger dan een maand eerder. Bovendien ontving de kredietverzekeraar 9 procent meer dan een maand eerder. Uit de CBS-cijfers blijkt dat maart met in totaal 109 bankroeten een maand met relatief veel faillissementen was. In de maanden die volgden kwam het aantal bedrijven dat de deuren sloot flink lager uit.

Orders

Dat de bouwmarkt zich langzaam maar zeker verbetert, blijkt ook uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het aantal hoofdaannemers dat nog kampt met een tekort aan orders liep in een jaar tijd terug van 43 procent naar ongeveer een kwart. Zeven op de tien bouwers zeggen helemaal geen stagnatie meer te ondervinden in het onderhanden werk. Een jaar geleden lag dat percentage op 53 procent.

Het CBS noteerde 370 faillissementen in Nederland, het laagste niveau sinds november 2008. Het driemaandsgemiddelde daalde naar het laagste punt in ruim drie jaar. In mei kwam het gemiddelde uit op 490. Een maand eerder was dat 526.

Reageer op dit artikel